Tojota ostavlja Folksvagen za petama u 2015.

Japanski proizvođač automobila Tojota Motor je na putu da u 2015, četvrtu godinu uzastopno, zadrži lidersku poziciju po broju prodatih vozila u svetu, ostavljajući za petama suparnike kao što su Folksvagen (VW) i DŽeneral Motors, piše japanski dnevni list Jomiuri Šimbun.

Prodaja Tojota grupacije, uključujući rezultate njenih kompanija Daihatsu Motor i Hino Motors, dostigla je 9,2 miliona jedinica u periodu januar-novembar 2015, što je za 1,0 procenat manje nego prošle godine, saopšteno je iz kompanije.

Folksvagenova prodaja za 11 meseci ove godine pala je po većoj stopi, za 1,7 procenata na 9,09 miliona vozila.

Japanska kompanija predviđa da će do kraja ove godine globalna prodaja njenih vozila stići do cifre od 10,09 miliona jedinica, dok prodaja VW-a teško da će dogurati do 10 miliona vozila zbog negativnih posledica skandala vezanog za malverzacije sa pokazateljima emisije izduvnih gasova na testiranjima.

Od početka 2015. godine do kraja novembra, prodaja Tojote u SAD-u, njenom glavnom tržištu, porasla je 4,7 odsto, čemu je doprinela energična prodaja velikih vozila, poput SUV-a i pikap kamiona, zahvaljujući padu cena sirove nafte.

U Kini je prodaja automobila ove japanske kompanije skočila 10,3 odsto, premašivši 1,0 milion jedinica, a najbolju „prođu“ su imali „korola“ i sestrinski model „levin“.

Nasuprot tome, Tojota je na domaćem tržištu zabeležila pad prodaje za 6,5 procenata zbog povećanja poreza na mala vozila, navodi japanski dnevni list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.