U trendu

„Veliki zid” ruši predrasude

Kada bismo anketirali vozače u Srbiji, šta bi želeli da voze, verovatno bi malo ko rekao da mu je želja kineski auto. Bez obzira na ranija, solidna iskustva i niske cene sa brendom „Čeri” (komunalna policija još uvek vozi ove automobile).

Mnogi sugrađani i danas žale što ne mogu da kupe gradski auto „čeri ego” za nešto više od 6.000 evra, koliko je koštao. „Grejt vol” je daleko veća i značajnija fabrika od „Čerija” u Kini, a kako im je želja da se probiju u Evropi, kvalitet ovih automobila je na zavidnom nivou, što su dokazali i na jednom od najtežih relija, čuvenom „Pariz–Dakar”.

„Ha-6” je najpopularniji model „Grejt vola” tri godine zaredom u Kini i prodat je već u milion primeraka u svetu. To je SUV (gradsko-terenski automobil) koji pre može da se nazove globalni, nego samo kineski.

Počev od dizajnera: Andreasa Dojfela iz „Mercedesa”, Ramona Gina, nekada šefa dizajn tima „Alfa Romea” i Pjera Leklerka odgovornog za uspeh „be-em-ve iks 6”. Partneri u nastajanju ovog kineskog SUV vozila su auto-velikani: „Boš”, „Džonson kontrols”, „Delfi”, „Hanivel” i drugi svetski proizvođači komponenata.

Posle testa rezultat je, možemo slobodno reći, iznenađujuće dobar. „Ha-6” je prostran, snažan i kvalitetno izrađen automobil, koji se proizvodi u Bugarskoj, sa sjajnim odnosom cene i kvaliteta.

Nema loših završnih radova, velikih zazora ili škriputave plastike, u pomičnim delovima. Pomislili biste da ste ušli u daleko skuplje konkurente: „folksvagen tiguan”, „hondu ce-er-ve”, „subaru forester”, „kiu sportidž”…

Prostrana kabina, dobro odmerene dimenzije, znatno veći prtljažnik od pojedinih modela iz klase, govore da je ovo ozbiljan automobil, za snažnu eksploataciju.

U ponudi su dva motora, benzinac, zapremine 1,5 litara i dvolitarski dizelaš. Vožnja u dizelašu je veoma prijatna, snažan agregat kao da nema prepreka na lošim terenima.

Probali smo ga po blatu planinskih puteva Radan planine, kroz rečice i potoke, uz velike uspone, „ha-6” je pokazao sjajne odlike. Masivni obrtni momenat, uz koji je motor radio mirno i „vukao” sjajno na nižim obrtajima, omogućio je prijatnu vožnju.

Osim one klasične „turbo praznine” – trenutno gubljenje uzlazne kadence obrtaja motora (oko 1.500 obrtaja u minuti), kao kod turbo-dizela ranijih generacija.

Automatski pogon na sva četiri točka se uključivao pouzdano i izvlačio nas pri klizanju, što nije čudo, jer je nastao u saradnji sa čuvenom američkom kompanijom „Borg Varner”.

Sa dovoljno snage u svim stepenima prenosa, dobro odmeren šestostepeni, precizni menjač dodavao je pluseve na pouzdanost i bezbrižnu vožnju ovim vrlo dobrim SUV-om.

Upravljiv, uz dobre kočnice, veoma siguran. Robustno, odlično podešeno ogibljenje, nudi zavidnu stabilnost u krivinama. Dobar stop/start sistem radi brzo, jednako je efikasan kao kod japanskih modela.

Zbog automatskog uključivanja pogona na sva četiri točka i planinske vožnje koju smo imali, potrošnja je bila veća od osam litara.

Ali po drumu i auto-putu, na dužim relacijama, može da bude i niža, litar-dva. Inače, ima dobru klimu, pregledne instrumente i precizne komande.

Ono, na šta bismo imali zamerke kod „ha-6” je kočnica koja zahteva uvek jači pritisak na pedalu, buka na krajnjim brzinama i relativno mala nosivost od 440 kilograma.

I svakako, kvalitet radio-prijemnika, koji je stalno „tražio” frekvenciju i stanice.

Dakle, potreban je kvalitetniji, jer sa cenom od oko 20.000 evra, koliko košta ovaj automobil (benzinska verzija oko 16.000 evra) kupci to svakako zaslužuju. Garancija je tri godine, a servisna mreža solidna (Beograd, Novi Sad, Niš, Jagodina, Kraljevo…).

Tehničke karakteristike

Motor: 4 cilindra komon reil turbo-dizel

Zapremina: 1.996

Tip: EU 5

Snaga: 105 kw / 140 ks; 4.000 obrt/min.

Momenta: 310 nm pri 1.800 do 2.800 obrtaja/min.

Maksimalna brzina: 175 km/čas

Ubrzanje (od 0 do 100): 12,8 sekundi – fabrika, merenje na testu 13,5 sekundi

Potrošnja: grad 9,1 l / 6,2 l otvoreno fabrika, test oko 8 litara

Menjač: šestostepeni manuelni

Masa automobila / naj. tež. : 1.800/2.240 kg

Točkovi: 17 inča

Rezervoar (maks): 58 litara

Zapremina prtljažnika: 808/2.010 litara

Dužina: 4.640 mm

Širina: 1.825 mm

Visina: 1.690 mm

Emisija ugljen-dioksida: 175 gr/km

(Ištvan Dekanj, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.