U trendu

Zima i vaš automobil – mali saveti

Uz pravilnu pripremu automobila za zimu, ispravnu tehniku vožnje i shvatanje činjenice da je na smrznutom putu zaustavni put znatno duži nego leti lakše ćete pregurati ove hladne dane. Ovde vam donosimo nekoliko saveta da bismo vas podsetili kako da se zimi ponašate za upravljačem svog automobila.
Kao prvo, proverite stanje akumulatora u automobilu; on je najosetljiviji na velike hladnoće. Takođe, proverite i svetla, kao i sistem za grejanje. Treba proveriti i stanje rashladne tečnosti (antifriza). Preporučujemo da to uradite u servisu, a mnogi od njih uoči prave zime imaju veoma povoljne servisne akcije. Preporučujemo, takođe, da produvate mlaznice za pranje vetrobranskog stakla i da redovno kontrolišete nivo tečnosti za pranje vetrobranskog stakla. Nipošto ne sipajte u posudu vodu, osim u dozvoljenom odnosu s tečnošću za pranje.
Blagovremeno stavite zimske gume, barem na pogonske točkove. Prednost zimske gume nad letnjom može se osetiti već pri spoljašnjoj temperaturi od 6 stepeni Celzijusa. Letnje gume na hladnoći gube elastičnost i lošije su od zimskih. Sneg na vetrobranskom staklu mora biti potpuno očišćen pre kretanja, a preporučujemo da to uradite na svim staklima na automobilu. U tome će vam pomoći fabrički ugrađeni grejači, dok će klima-uređaj sprečiti zamagljivanje stakala. Počistite sneg s krova, zbog sebe i drugih vozača. U protivnom će prilikom kočenja on kliznuti preko vetrobranskog stakla ili u vožnji padati na put iza automobila i one koji voze iza vas.
Kad krenete na put, napravite test kočenja na putu (ukoliko niste sigurni) kako biste najbolje dobili uvid u stanje. Naravno, pre toga pogledajte u retrovizore kako se neko ne bi zaustavio u vašem prtljažniku. Na snegom pokrivenom putu izbegavajte nagla ubrzanja, nagla kočenja, nagle promene stepena prenosa i čudne manevre upravljačem. Umesto toga vozite lagano, defanzivno, uvek držite dovoljno rastojanje od vozila ispred sebe kako biste mogli da se zaustavite na vreme. Pri kretanju lagano otpuštajte kvačilo da se pogonski točkovi ne bi zavrteli u prazno (proklizali); kod vozila s automatskim menjačem izbor zimskog režima rada učiniće vožnju lakšom.
Posebno budite oprezni na vijaduktima, mostovima i putevima koji su u senci (severne strane brda, useci, šume…). Čak i ako je put u dobrom stanju i očišćen od snega i leda, ta mesta zimi mogu biti vrlo klizava i onda kad su temperature oko nula stepeni. U višim predelima i na skijalištima preko noći može napadati toliko snega da su i najbolje zimske gume nemoćne. U toj situaciji lanci su jedini izbor. Postavljanje lanaca najbolje je isprobati kod kuće, kako vas snegom prekriven put ne bi dodatno iznenadio. Važno je reći da se lanci postavljaju na ravnom putu, a ne kad ste već krenuli na uspon, dok se skidaju čim se dođe do očišćenog puta. U protivnom lanci će se brzo pokidati, pa će takvi, pored opasnosti da polome nešto na automobilu, smanjiti sigurnost vožnje.
Ukoliko automobil počne da proklizava na snegom pokrivenom putu, nemojte panično stisnuti kočnicu. Umesto toga pritisnite kvačilo, poravnajte automobil pomoću upravljača i lagano prikočite ako je potrebno. Defanzivna i pametna vožnja na zahtevnoj podlozi osnovni je preduslov i najbolja garancija da ćete živi i zdravi stići na željeno odredište.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar