U trendu

Slavna istorija poznatog gesta: Rado pokazujemo ‘srednji prst’, ali znamo li zašto?

Mnogi od nas su koji put svoje mišljenje o nekom izrazili pokazivanjem srednjeg prsta, poput Amerikanke koja je nedavno ‘srednjak’ pokazala Donaldu Trampu dok je prolazila biciklom kraj predsedničke kolone pa zbog toga dobila otkaz, ali malo nas zna kako je taj gest nastao i koliko se dugo koristi. U pitanju nisu stotine godina, već hiljade.

„Znamo da istorija tog gesta seže bar do vremena stare Grčke. Pokazivali su je u nekim grčkim dramama i komedijama zajedno sa drugim vulgarnim gestama, poput mahanja penisom. Iz istorijskih zapisa znamo i da se koristila na pozornicama starog Rima, kao i prilikom sukoba u Senatu. Zvali su to Digitus Impudicus ili drski prst“, rekao je Benjamin Bergen, voditelj Jezične i kognitivne laboratorije Univerziteta u San Dijegu za Vice.

Niko ne može sa stopostotnom sigurnošću reći šta je originalni ‘drski prst’ značio, ali naučnici su prilično sigurni da je trebalo da predstavlja penis.

„Srednji prst je penis, a dva savijena prsta sa strane predstavljaju testise. To je falični gest“, rekao je ugledni antropolog Dezmond Moris za BBC.

Prvi pismeni trag o pokazivanju srednjeg prsta je u Aristofanovoj komediji ‘Oblaci’ iz 424. godine pre nove ere. Prvi čovek koji je službeno ‘otkantan’ srednjim prstom je filozof Sokrat, kom u tom komadu lik imena Strepsijad pokaže prst pretvarajući se da je to ukrućeni penis. Sokrat je u ‘Oblacima’ prikazan kako kvari omladinu Atine.

Sledeći put ‘srednjak’ se spominje u knjizi ‘Životi i mišljenja znamenitih filozofa’ Diogena Laertije iz trećeg veka pre Hrista, a takođe je pokazan jednom filozofu.

Gest se spominje u više komada napisanih u doba starog Rima, a prema nekim izvorima zloglasni car Kaligula terao je podanike da mu, umesto ruke, ljube srednji prst kojim bi prethodno sugestivno mahao kako bi još više podsećao na penis.

U srednjem veku se srednji prst ne spominje u zapisima, ali nema sumnje da je gest preživeo.

Ugledni američki profesor prava Ira P. Robins u svom radu iz 2008. godine o pravnim aspektima pokazivanja srednjeg prsta napisao je kako se gest najkasnije 1886. upotrebljavao u Severnoj Americi. Te godine ‘srednjak’ je pokazao popularni igrač bejzbola Čarls ‘Old Hoss’ Radburn, i to u objektiv kamere, što je bila prva poznata fotografija ovog gesta.

Za njenu današnju popularnost u celom svetu zaslužan je veliki uticaj američke pop kulture, filmova, muzike i serija. „Do pre dvadesetak godina srednji prst nije ništa značio u Japanu ili Koreji, a sad svi znaju zbog filmova i serija. Da je nakon Drugog svetskog rata francuska kinematografija postala dominantna, verovatno bismo svi umesto prsta pokazivali stisnutu šaku“, kaže profesor Bergen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.