najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Da starije dete ne bude ljubomorno na bebu

Nije redak slučaj da starije dete bude ljubomorno na novog brata ili sestricu. Ljubomora je naročito česta ukoliko je starije dete i samo prilično malo – recimo, ima između dve i četiri godine i jako mu teško pada što više nije centar vašeg malog porodičnog sveta. Odjednom je tu još jedno dete, malo i kmečavo, kome vi posvećujete puno pažnje – pažnje koja bi, po mišljenju starijeg deteta, trebalo da pripada njemu. Ova ljubomora je sasvim normalna pojava i nema ništa s tim da li starije dete voli ili ne svog malog batu ili sestricu. Zapravo, nije uopšte retko da starije dete obožava mlađeg brata ili sestru – i da je i dalje ljubomorno.

Tu nije uvek dovoljno uveravati dete da ga i dalje volite, ništa manje nego ranije. Ni vikanje ne pomaže nešto mnogo – nakratko će uplašiti dete, kao i zadovoljiti njegovu potrebu za pažnjom (i vikanje je bolje nego nikakva pažnja), ali ubrzo se može desiti da dete opet počne po starom. Ovoj ljubomori ipak ima leka – njeno ispoljavanje može se smanjiti nekim trikovima.

Foto: Sathyatripodi/Pixabay.com
Foto: Sathyatripodi/Pixabay.com

U principu, najzgodnije je da starijem detetu skrenete pažnju na to da je starije – da je veće, da može da uradi mnogo više toga nego beba. Recimo, možete mu dati gumene bombone i skrenuti mu pažnju na to da beba još uvek nije u stanju da ih jede (isto možete učiniti sa različitim vrstama hrane koja još uvek nije na bebinom jelovniku), a možete mu dati i neke igračke kojima može da se zanima, a za čiju upotrebu je beba suviše mala.

Možete – i to se često pokaže kao najefikasnija varijanta – u nekoj manjoj meri čak i uposliti starije dete da vam pomaže oko bebe – ništa što bi dete opteretilo (ipak se radi o malom detetu), ali može vam dodati nešto dok kupate bebu, može vam pomoći u prepovijanju bebe i slično. Tako će se starije dete osetiti jako važnim i “velikim”, plus će vam pomagati, plus se, pošto se zapravo istovremeno bavite i njim i bebom, neće ni osećati ljubomornim.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike