U trendu

Evo šta ometa učenje dece

Na osnovu rezultate nedavne studije, utvrđeno je da je buka povezana sa učenjem male dece, a na to većina nas nije do sada obraćala pažnju.

Radi se o sposobnosti učenja male dece do treće godine starosti. Prema studiji, pozadinska buka, naizgled neprimetna, može ometati sposobnost deteta da nauči nove reči.

Današnji savremeni domovi imaju mnogo uređaja koji proizvode manju ili veću buku, pa lako mogu uticati negativno na učenje dece u ranom uzrastu. Studija savetuje da odrasli moraju biti svesni okruženja prilikom interakcije sa malom decom.

Za potrebe studije, istraživači su ocenjivali sposobnost učenja novih reči, i to kod 106 ispitanika uzrasta od 22 do 30 meseci. Ustanovili su da su deca uspešnije učila reči kada je okolina bila tiha nego kada je postojala pozadinska buka.

Veoma je važna veštine učenja novih reči u ranom periodu života deteta radi bolje sposobnosti u kasnijem obrazovanju. Primećeno je da je u urbanim gradskim sredinama, u kućama u oblastima sa nižim prihodima – nivo buke veći od normalnog, što zbog spoljnih faktora (železnice, autoputa, aerodroma), što zbog unutrašnjih faktora (prenaseljenost, rasprave, svađe). U takvim sredinama je i nivo učenja male dece minimalan.

Bučna okolina skreće pažnju maloj deci u periodu kada bi trebalo da nauče upravo neke nove „korisne“ reči. Umesto toga, deca „lakše nauče“ neke reči iz te pozadinske buke koje ne bi trebalo: ružne reči, pretnje ili bezobrazne reči.

Apel svim odraslim osobama je da sami obrate pažnju na to kako i šta pričaju u prisustvu male dece, kao i da u interakciji sa njima pravilno koriste tečni govor bez pozadinske buke.

Još jedan savet je da ne treba da bude stalno uključen TV ili neki uređaj koji emituje zvuk. Ako već nešto emituje zvuke, to bi trebalo da je tiha i umerena muzika.

Kada dete učite nekim novim rečima ili veštinama, pokušajte da to radite u tišini kako bi se dete bolje koncnetrisalo i bolje naučilo neke nove stvari. Svaka buka i spoljni zvuci odvraćaju pažnju deteta, što nije korisno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar