U trendu

Treba li decu ljubiti u usta: Evo šta kažu stručnjaci

Dete koje ljubite u usta može da izgubi osećaj za granice vezano za intimne delove tela i može razviti mišljenje da je normalno da ga neko i izvan porodice ljubi u usta.

Stručnjaci često ističu da deca treba da se osećaju voljeno i sigurno u porodičnom okruženju, ali poljubac u usta možda nije najbolji način za izražavanje roditeljske ljubavi.

Usne spadaju u posebne delove tela gde bi trebalo da postoji neka granica, objašnjava psiholog Šarlot Reznik.

– Kada poljubite dete u usne, pokazujete mu da su granice tela pomerene, te da tako može i neko drugi bez problema da poljubi dete.

To, takođe, uključuje i čvrsto povijanje, prisilno hranjenje i agresivno golicanje. Dakle, invazivni roditelji mogu da povećaju rizik da njihovo dete razvije „sindrom žrtve“, usled nesposobnosti da kaže „ne“ i upravljanja vlastitim telom.

– Lekari, a posebno stomatolozi, upozoravaju da se u našim ustima nalazi ogroman broj mikroba koji možda neće zaraziti odrasle, ali se mogu preneti na decu i naneti im veliku štetu. A budući da je dečiji imunitet slabiji, kroz usta mogu da dobiju i opasne infekcije – objašnjava Šarlot.

– Pored zdravstvenih razloga, dete se izvan porodice može ponašati na isti način kao i kod kuće, ljubeći drugu decu ili odrasle u usne. Deca usvajaju navike oponašajući odrasle – završava Šarlot, preporučujući da decu ljubimo samo u obraz ili čelo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.