Zabava i nakon dobijanja deteta

Foto: sathyatripodi/Pixabay.com

Nije mali broj ljudi koji misle da je, jednom kad dobiju decu, sa zabavom gotovo. Nema više šale, postali su roditelji, moraju da brinu o deci, da budu ozbiljni. A briga o deci i zabava uopšte ne isključuju jedno drugo; naprotiv, moguće je zabavljati se i uz decu, a i s decom.

Dodatni problem napravi kada partneri, nakon što dobiju dete, jedno drugo vide isključivo kao roditelje svog deteta, ne više i kao bračne partnere, kao ljubavnike… I onda, mada možda poštuju jedno drugo kao majku ili oca svog deteta, vremenom se gasi strast, a jedina bliskost postaje ona oko zajedničke brige o detetu.

A oboma je i dalje potrebna pažnja i nežnost voljene osobe, nisu postali ni aseksualni posle dolaska bebe na svet, tako da im i taj deo veze nedostaje, samo što ima parova koji s tim ne umeju da izađu na kraj, nego, recimo, on nju voli i poštuje kao majku svog deteta, a potrebe za emocionalnom partnerkom i ljubavnicom zadovoljava sa strane. Kao i potrebe za zabavom – pa neće valjda da se ludira pred majkom svog deteta? Mogli su oni zajedno da se ludiraju i zabavljaju nekad, bili su mlađi i, pa, luđi, ali sad je s tim gotovo. I valjda nešto nije u redu sa njim (ili sa njom, ako se ona tako oseća) kad i dalje ima potrebu za zabavom.

Premda bebin dolazak na svet menja mnogo toga u životima novopečenih roditelja, oni i dalje imaju potrebe koje su i ranije imali, i normalno je da ih imaju, nije to nikakva sramota. Između ostalog, potpuno je normalno da i dalje žele da se zabavljaju, da se opuste, da se ludiraju. Neće biti nimalo lošiji roditelji ako udovolje toj želji, naprotiv, beba će imati veselije i srećnije roditelje, što je i za nju dobro.

Nekada, zabava i ludiranje mogu da budu i s bebom – sve bebe vole smejanje, vole da su roditelji oko njih, a i roditeljima bi moglo da se dopadne ako od nekih stvari povezanih s negom bebe naprave igru – igru od kupanja bebe, od prepovijanja… A nekada je sasvim u redu i zamoliti nekog da vam pričuva bebu, njegovu majku, njenu majku, neku osobu od poverenja, kako bi bračni partneri imali malo vremena za sebe, kako bi se podsetili da su i bračni partneri, ne samo mama i tata, i kako bi se nasamo zabavili.

Ostavite komentar

Oznake