U trendu

Budva Grad teatar

Tradicionalni, 14. po redu, festival Grad teatar u Budvi, trajao je od 1. jula do 20. avgusta, a odvijao se pod sloganom „Između sudbine i stvarnosti“. U tom periodu izvedeno je 110 programa (105 u Budvi i 5 van nje). U okviru dramskog programa izvedena je 51 predstava, odnosno 26 naslova, od čega 10 stranih. Među tim predstavama su četiri festivalske premijere, dve koprodukcije i dve reprodukcije. U nizu kvalitetnih treba istaći predstave „Antigona u Njujorku“ J. Glovackog (režija B. Drašković), „Pad“ B. Srbljanovića (režija G. Stojanović), koprodukciju „Pipi Duga čarapa“ A. Lindgerna (režija N. Vukčević), kao i samostalnu produkciju Grada teatra „Jegorov put“ Vide Ognjenović.

Dramski program pratilo je niz drugih manifestacija. Održano je 35 večeri poezije u okviru programa Trg pjesnika. Iz oblasti tog stvaralaštva nagrada „Stjepan Mitrov Ljubiša“ dodeljena je velikom engleskom piscu Ronaldu Harvudu.

U okviru muzičkog programa festivala održano je devet koncerata. Likovni program obuhvatio je jednu izložbu, četiri performansa i dva razgovora sa likovnim umetnicima. Sa pozorišnim stvaraocima održano je sedam razgovora.

Festival se završio predstavom „Srećan događaj“ S. Moržeka i u izvođenju teatra „Modern“ iz Rusije, kao i razgovorom „Budvanski krug Vide Ognjenović“.

Žiri u sastavu Jovan Ćirilov, Boro Stjepanović i Aleksandar Milosavljević doneo je odluku da se nagrada za pozorišnu umetnost Grada teatra dodeli Branislavu Popoviću, glumcu iz Podgorice. On je igrao u predstavama „Banović Strahinja“, „Montenegrini“, „Konte Zanović“, a njegov najveći uspeh je maestralno odigrana uloga u predstavi Januša Glovackog „Antigona u Njujorku“ u režiji Bore Draškovića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.