najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Devenport u Negotinu na Mokranjčevim danima

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport otvorio je danas u Negotinu, gde su u toku Mokranjčevi dani, izložbu fotografija ulične umetnosti “Umetnost bez granica”.

Davenport je kazao da će tu izložbu priređenu povodom Dana evropske saradnje koji se obeležava 21. septembra, tada videti i građani u Beogradu.

Mokranjčevi dani koji su počeli 10. septembra u Negotinu, veliki su festival, ne samo za Negotin i Srbiju veći i za ceo svet, rekao je Devenport.

Govoreći o Danu evropske saradnje, šef delegacije EU u Srbiji je rekao da se “Evropa suočava s novim i velikim izazovima, i mislim da je jasno da je Srbija deo te Evrope, da deli najbolje i najviše evropske vrednosti i mislim da smo to jasno videli ovih dana u suočavanju sa migrantskom krizom”.

Na otvaranju izložbe ministar kulture i informisanja Srbije, Ivan Tasovac je kazao da je ulična umetnost poseban savrmeni fenomen, a da je “stalni balans prošlosti i savremenosti jedini pravi način kojim treba koračati u budućnost”.

Na otvaranju izložbe “Umetnost bez granica” nastupili su horovi “Angel Manolov” iz Sofije i “Saund” iz Bukurešta.

U Negotinu, rodnom gradu Stevana Stojanovića Mokranjca, od 10. do 16. septembra traju 50. Mokranjčevi dani. Beogradska filharmonija će prvi put nakon 2000. godine učestvovati na Mokranjčevim danima, zahvaljujući Delegaciji EU u Srbiji.

Stevan Stojanović Mokranjac (Negotin, 9. januar 1856 – Skoplje, 28. septembar 1914) bio je kompozitor i muzički pedagog, klasik srpske muzike, njena najistaknutija ličnost na prelazu iz XIX u XX vek, zaslužan za uvođenje srpskog kolorita u umetničku muziku.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike