U trendu

Filmovi, tv serije, škola dramaturgije u Vrnjačkoj Banji

BEOGRAD – Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji održaće se od 13. i 17. avgusta i osim projekcija filmova publika će videti i nove epizode nekih televizijskih serija, a biće organizovana škola dramaturgije i stručni simpozijumi.

U konkurenciji za festivalske nagrade našli su se filmovi „Ederlezi Rising“ scenariste Dimitrija Vojnova i reditelja Lazara Bodrože, „Grande Punto“ scenariste i reditelja Vanje Hovana, „O bubicama i herojima“ scenarista Nikole Pejakovića, Dimitrija Vojnova i Petra Pašića, u režiji Petra Pašića, „Horizonti“ scenariste i reditelja Svetislava Dragomirovića, „Meso“ scenariste Nikole Pejakovića i reditelja Saše Hajdukovića, „Nigde“ scenariste i reditelja Predraga Velinovića, „Izgrednici“ scenarista Đorđa Milosavljevića i Milana Konjevića i reditelja Dejana Zečevića, „Prokleti pas“ scenariste i reditelja Dragana Pešikana, „Banditi“ u potrazi za mamom Koste Ristića, i „Patuljci sa naslovnih strana“, scenariste i reditelja Milorada Milinkovića.

Van konkurencije za nagrade biće prikazane po dve prve epizode serija „Koreni“ i „Senke nad Balkanom“ 18. avgusta, u oviru postfestivalskog programa i celine Program preko plota, festivalska publika moći će da pogleda i dve srpske manjinske koprodukcije, filmove „Žaba“ scnariste Pjera Žalice i reditelja Elmira Jukića i „Godina majmuna“ scenariste i reditelja Vladimira Blaževskog.

Osim toga, biće priređena i projekcija dokumentarnog filma „Zarobljeno vreme“ autora Milana Nikodijevića.

Tokom festivala u konfrencijskoj sali hotela Fontana biće održan stručan simpozujum na temu „TV film na filmskim festivalama“, dok će u biblioteci Vrnjačke Banje biti prirđene promocije dve knjige: „Kritičkog vodiča kroz srpski film 2000-2017“ Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića, u izdanju Filmskog centra Srbije i „Više od istine Kadijević o Kadijeviću“ Dejana Ognjanovića, u izdanju kuće Orfelin.

Nakon pomenutog simpozijuma, 16. avgusta od 15 časova u sali bioskopa krenuće prikazivanje tri televizijske drame, nastale u koprodukciji Radio televizije Srbije i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Reč je televizijskim adaptacijama poznatih pozorišnih komada „Beogradska trilogija“ Biljane Srbljanović, „Paviljoni“ Milene Marković i „Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića.

Po tradiciji, tokom trajanja festivala održavaće se i škola dramaturgije „Slobodan Stojanović“, a prvog dana festivala nakon ceremonije otvaranja uslediće koncert grupe „Kolja i Grobovlasnici“, dok će u sredu, 15. avgusta, za goste festivala biti organizanovan izlet do rodne kuće glumice Sonje Savić u Donjoj Gorevnici i Umetničke galerijie „Nadežda Petrović“ u Čačku.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike