U trendu

Flert, strast, ljubav, Hese…

"Život ima smisla jedino kroz ljubav, a to znači: ukoliko je veća naša sposobnost da pružamo ljubav, toliko više smisla će imati naš život." Ovo je 1956. pisao jednoj svojoj čitateljki nemački nobelovac Herman Hese (1887-1962). Petina svih priča ovog velikana ima za temu ljubav i sve su sabrane u knjigu "Ljubavne priče", u kojoj je i njegova nepoznata ljubavna priča, gotovo mali roman "Pesnik, knjiga čežnje". U većini ovih tridesetak priča glavni junak je mladi čovek od 12 do 24 godine. Radnja se najčešće događa u poslednjoj deceniji 19. veka u miljeu malog južnoameričkog grada Kalva i često predstavlja autobiografske uspomene i okolnosti.
To penušavo stanje zaljubljenosti, to teskobno napredovanje u jedan potpuno drugačiji, pa ipak priželjkivani svet željenog partnera, ta silna žudnja za blizinom – ne može se životvornije predstaviti. Ispunjenje koje nam daje seksualna sloboda ostaje bezlično u poređenju s onim što se prilikom ljubavnog sastanka dešava. Poseban dubok osećaj ostavljaju one priče koje prenose sopstvene doživljaje – ističe u pogovoru Volker Mihels.
U ovim pričama su različite okolnosti i razvojni stupnjevi ljubavi. One prikazuju mučnu netrpeljivost i naklonost zaljubljenih da sanjaju o otmici i junačkim delima, pakao ljubomore, ljubav i sažaljenje, koketiranje s ljubavlju iz taštine ili sadističke razonode, neobavezan flert, spremnost na preuzimanje svakog rizika u cilju ostavljanja utiska na voljenu osobu… Prevodilac je Slobodan Đorđević.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.