U trendu

Formiran Fond za kulturnu saradnju zemalja Jugoistočne Evrope

SOFIJA – U Sofiji je danas usvojena deklaracija, kojom je u saradnji sa Uneskom formiran Fond za kulturnu saradnju Saveta ministara kulture Jugoistočne Evrope.

Cilj Fonda jeste promovisanje kulturne saradnje, kreativnosti i razmene između zemalja regiona Jugoistočne Evrope, kao i između njih i ostatka sveta.

Na ovaj način podstiče se, kako je istaknuto na sastanku Saveta ministara kulture Jugoistočne Evrope, implementacija projekata regionalne i međunarodne kulturne saradnje u skladu sa dogovorenim ciljevima Saveta ministara.

Pomoćnica ministra kulture Srbije zadužena za međunarodne odnose i evropske integracije Asja Drača Muntean istakla je da deklaracija predstavlja dobru osnovu za budući razvoj Saveta ministara kulture Jugoistočne Evrope i dodala da će Fond za kulturnu saradnju još više podsticati regionalne projekte i akcije.

„Danas, iz Sofije, šaljemo snažnu poruku – da je regionalna saradnja važna za sve nas kao susedne zemlje sa dubokim, neraskidivim kulturnim vezama”, istakla je Drača Muntean na sastanku Saveta ministara kulture Jugoistočne Evrope kome je zajedno sa sekretarom Ministarstva kulture i informisanja Igorom Jovičićem prisustvovala na poziv ministra kulture Bugarske Boila Banova.

“Mi kao region, uključeni smo u globalne izazove sa kojima se suočavaju kultura i umetnost u 21. veku, ali svi smo se složili da kulturu vidimo kao pokretačku snagu za dijalog, kreativnost i održivi društveni i ekonomski razvoj našeg područja“, dodala je ona.

Drača Mintean je konstatovala da “još uvek postoji mnogo prepreka koje treba prevazići i izazova sa kojima se suočavamo, ali se ne bojimo da napravimo korake napred”.

Govoreći na temu sastanka „Kultura kao moćno oruđe u međunarodnim odnosima“ Drača Muntean je navela uspešne projekte regionalne saradnje u kojima je Srbija ucestvovala.

„Za nedelju dana, uz pomoć mađarske vlade, biće otvoren jedan od najvećih srpskih muzeja van granica Srbije, u Sentandreji, a krajem juna franjevački manastir u Baču, koga se većina seća iz Ljubljanskog procesa, biće otvoren za javnost“, rekla je pomoćnica ministra, naglasivši da interkulturalni dijalog može pomoći u sprečavanju sukoba i podsticanju pomirenja unutar i između zemalja.

Predsedavanje Savetom ministara kulture Jugoistočne Evrope od prvog juna preuzima Republika Hrvatska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.