U trendu

Forum Kreativna Evropa u Novom Sadu

NOVI SAD – Forum Kreativna Evropa, koji se bavi novim načinima međunarodne kulturne saradnje, biće prvi put održan u Novom Sadu, 16. i 17. maja, u kulturnoj stanici Svilara i Istorijskom arhivu grada Novog Sada.

U pitanju je program Evropske komisije za podršku sektoru kulture i audiovizuelnim delatnostima, a u okviru ovogodišnje teme „Relacije: moć kulturne saradnje“ biće otvorena pitanja projekata koji podstiču saradnju, boreći se protiv mržnje, stereotipa i različitih oblika društvene nejednakosti.

Program će obuhvatiti predavanje na temu „Javni prostori i društvena nejednakost“, o čemu će govoriti Lena From iz švedske Agencije za umetnost u javnom prostoru, zatim panel „Kultura, saradnja i prevazilaženje steretipa“, prezentaciju programa Evropske unije i drugih programa za sufinansiranje projekata.

Biće priređena i izložba „Turbulator – generator turbulentnih praksi marginalne umetnosti“ koja predstavlja „nepredvidljivu umetnost“ s različitim imenima – art bunt, umetnost autsajdera ili samoukih, sirova umetnosti, neinstitucionalna umetnost.

Organizatori su najavili i radionicu „PR ustanova i organizacija u kulturi na društvenim mrežema“ koju će voditi Marija Stevuljević (EU info centar), panel „Kritička misao u kulturi i umetnosti“, kao i radionicu za zaposlene u ustanovama i organizacijama u kulturi pod nazivom „Brainstorming novih saradnji na lokalu“ i radionicu za posetioce „Umetnost za sve ili kako uključiti lica lišena slobode i maloletne prestupnike u programe u kulturi“.

Forum Kreativna Evropa organizuje se u partnerstvu Novog Sada, Niša i Beograda, i podrazumeva edukaciju, razmenu, uključivanje i povezivanje domaćih i inostranih profesionalaca.

Program Evropske komisije za podršku sektoru kulture i audiovizuelnim delatnostima realizuje se u sklopu platforme „Budućnost Evrope“ projekta „Novi Sad 2021“, koja uključuje više od 40 domaćih i stranih organizacija i kulturnih ustanova, a u saradnji sa Deskom Kreativna Evropa.

U okviru iste platforme, povodom stogodišnjice osnivanja pokreta Bauhaus i njegovog značaja za arhitektonski razvoj Novog Sada biće organizovani programi koji su posvećeni promovisanju modernističkog nasleđa Novog Sada.

Stručnjaci za Bauhaus iz Izraela i Nemačke će sa srpskim studentima proučavati nasleđe kao i nove načine interpretacije nasleđa, a rezultat će biti posebne šetnje za građane koje će biti održane 25. i 26. maja.

Dan ranije, 24. maja, Skupština autonomne pokrajine Vojvodine prvi put će otvoriti svoja vrata Novosađanima koji će na taj način moći da se upoznaju s modernističkim nasleđem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.