U trendu

Gledaoci se vraćaju u bioskope, Kino Mediteran uspešna akcija

ZAGREB – Kino Mediteran zabeležio je ovih dana više od pedeset hiljada gledalaca, što je najbolja potvrda da je revitalizacija bioskopa u Dalmaciji uspela, prenela je HINA .
Projekt revitalizacije bioskopa u Dalmaciji sprovodi se u 30 bioskopa u toliko dalmatinskih gradova, a rekordni broj od 50.000 gledalaca zabeležen je u Bolu na ostrvu Braču, na projekciji estonskog filma za decu „Eia i sove“, organizovanog u sklopu gostovanja ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala.
Projekat, koji se sprovodi u gradovima na obali i zaleđu, predstavlja se ove sedmice u Lisabonu, na konferenciji mreže evropskih bioskopa Europa Cinemas, koja se održava od 21. do 24. novembra .

Tamo će se, kao jedno od dvanaest bioskopa u fokusu, predstaviti članovima mreže koja ima 1100 kinoprikazivača u 43 zemlje.
„Prošlog vikenda u Bolu, na otoku Bracu, prodata je pedesethiljadita ulaznica u ovoj godini, što je prvi put da je projekat dostigao tako veliki broj gledalaca, a rezultat je još značajniji kad se uzme u obzir da gotovo svi gradovi u kojima se održava ima manje od 5000 stanovnika“, ističu u Hrvatskom audiovizualnom centru .
„Kino Mediteran“ je pokrenut 2012. godine s ciljem održavanja redovnih filmskih programa u malim dalmatinskim mestima, a organizator je Festival mediteranskog filma Split. U programskom fokusu su nezavisni filmovi.
Kroz saradnju s lokalnim partnerima i ulaganje Ministarstva kulture opremljeno je 13 bioskopskih dvorana i letnih bioskopa kojima je omogućen redovni celogodišnji rad.

Na dvadesetak lokacija program se održava kroz model putujućeg bioskopa s jednim kombijem i potrebnom kino opremom.
U 2018. godini prikazano je 126 filmova u 26 gradova i bile su 702 projekcije koje je posetilo 48.628 ljudi, što je rezultat koji je ove godine nadmašen već u oktobru.
Od 2016. godine „Kino Mediteran“ je član evropske mreže nezavisnih bioskopa „Europa Cinemas“, a održava se uz podršku Nacionalnog društva za razvoj civilnog društva, Društva „Kultura nova“, „Hrvatskog audiovizualnog centra“ i lokalnih partnera gradova i opština.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.