U trendu

Harvardski časopis odao počast Vladi Petriću

HARVARD – „Harvard Krimson“, studentski časopis Univerzitata Harvard, odao je počast profesoru i suosnivaču Filmskog arhiva Harvarda Vladi Petriću, koji je preminuo 13. novembra, objavivši njegov tekst „Renesansa američke filmske komedije“ napisan 1979. godine.

Petrić u tekstu konstatuje kako je komedija bila dominantni žanr era nemog filma, da bi zatim postala puki „fotografski zapis smešnih dijaloga i burlesknih situacija“, sa izuzetkom Vudija Alena, koji je postepeno ali kontinuirano gradio jednistven pristup žanru komedije.

Petrić naziva Alenov rad bitnim korakom u evoluciji „zvučne komedije“, analizira njegov film „Menhetn“ koji je te godine izašao i izražava nadu da „se Vudi Alen približava tački u kojoj ćemo moći da kažemo da je on „Čaplin našeg vremena“.

Vladimir – Vlada Petrić, penzionisani profesor, teoretičar filma i nekadašnji reditelj RTS-a, preminuo je u 92. godini, 13. novembra u Beogradu.

Petrić je rođen je u Prnjavoru 1928. godine i bio je jedan od najznačajnijih savremenih teoretičara i istoričara filma, koji je profesorsku karijeru započeo na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, a nastavio na čuvenom Univerzitetu Harvard, gde je osnovao i vodio Harvardski filmski arhiv sa ciljem da promoviše film kao umetnost i podstakne njegovo multidisciplinarno izučavanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.