U trendu

Izložba slika Milorada Trajkovića – Pajka u Jagodini

JAGODINA – U geleriji Zavičajnog muzeja u Jagodini, pred velikm brojem posetilaca, otvorena je izložba slika Milorada Trajkovića Pajka (1927-2012), za koga je autor izlozbe, viši kustos Jasmina Trajkov, rekla da zauzima jedno od istaknutih mesta u kulturnom životu Jagodine druge polovine 20. veka.

„Likovna umetnost, kojom se uspešno bavio više od 60 godina, bila mu je pasija. Bio je vodeći čovek prosvetnih i kulturnih ustanova u gradu, bavio se likovnom kritikom i učestovao u svim značajnijim projektima u oblasti kulture“, rekla je sinoć Trajkov, prestavljajući Trajkovića.

Ozbiljnije i aktivnije posvetio se likovnom stvaralaštvu tokom boravka i službovanja u Kotoru.

Inspirisao se radovima crnogorskih umetnika Mila Milunovića i Petra Lubarde, dodala je Trajkov.

„Primorski predeli, stabla maslina, naročito ona crvotočna, škarpine, morska obala osvetljena jakim suncem, bili su motivi koje je nastavio da obrađuje i po povratku u Srbiju. U Kotoru je 1956. godine, prvi put izlagao“, rekla je Trajkov.

Prvu samostalnu izložbu Trajković je imao 1961. godine u Salonu kulture u Kruševcu, dodala je ona.

Trajkov, koja je istoričar umetnosti, istakla je i da je osnovna tema koju Trajković razrađuje na svojim slikama, „prolaznost života, propadanje, večita borba za egzistenciju, neprekidna smena života i smrti“.

„Te stare crvotočine masline, usamljena stabla i iščupana, sasušeno korenje, slika su i samog čoveka, koga na kraju puta, takođe čeka ništavilo smrti“, rekla je ona.

Na izložbi su predstavljena 44 rada, u tehnici ulja na platnu, akvarela, tempera, pastela.

O životu i stavralaštvu Trajkovića, biranim rečima, nadahnuto, govorio je i njegov sin Peđa, poznati srpski pesnik i ilustrator.

Otvaranju izložbe sinoć je prisustvovao i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.