U trendu

IzloĹžba „Umetnost-danas“ u Galeriji Narodne banke Srbije

BEOGRAD – IzloĹžba „Umetnost – danas“, na kojoj je predstavljena umetnička produkcija predstavnika savremene scene likovne, primenjenih umetnosti i arhitekture Srbije, otvorena je večeras u Galeriji Narodne banke Srbije.

Postavka kustosa Slobodana Maldinija obuhvata dela oko 200 autora na polju slikarstva, arhitekture, arhitektonskog dizajna, industrijskog i grafičkog dizajna, primenjenog slikarstva, vajarstva, umetnosti keramike, scenografije, kostimografije, umetnosti savremenih medija, umetničke fotografije i drugih oblasti primenjenih likovnih umetnosti.

Pomoćnica ministra za zaštitu kulturnog nasleđa Danijela Vanušić je istakla da umetnost, kako je u najširem smislu doživljavamo, kroz najrazličitije vidove stvaranja, oplemenjuje stvarnost, doprinosi estetizaciji svakodnevnog života i našeg okruženja i u svojim najvišim dometima daje dublji smisao našoj egzistenciji.

Ona je skrenula pažnju na važnost prepoznavanja savremenog stvaralaštva, budući da će ono “jednog dana postati naše nasleđe, materijalni trag našeg načina života, naših razmišljanja i naših vrednosti”.

IzloĹžbu su organizovali Maldini i Asocijacija srpskih arhitekata iz Beograda (ASA) u saradnji sa UdruĹženjem likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), Art centrom iz Novog Sada i Narodnom bankom Srbije.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije srpskih arhitekata, arhitekta Aleksandar Saša Radojević rekao je da je to smotra umetnosti i veliki festival umetnosti.

“Ovako nešto je nedostajalo našem gradu i zahvalan sam Narodnoj banci što je imala sluha da pruži prostor da naši umetnici pokažu svoju moć, snagu i vrednost”, rekao je Radojević.

On je kazao da likovni i primenjeni umetnici ne mogu bez arhitekata niti obrnuto, da su svi oni povezani i dodao da će ova izložba biti značajna za buduće generacije koje će moći da prate hronologiju srpske umetnosti.

Darko Čonkić, predsednik Art Centra, priznao je da nije verovao da se ovakva izložba može napraviti tokom leta, u vreme godišnjih odmora.

“Mislili smo da će ovoliki prostor biti prazan, a sada vidimo da nema dovoljno mesta za sve zainteresovane. Neverovatan je broj autora, njihov kvalitet i broj eksponata”, rekao je Čonkić.

Nakon izloĹžbe biće objavljena jedinstvena monografija „Atlas likovnih umetnika Srbije 2“ koja će sadrĹžati dela izlagača, njihove biografije i umetničke iskaze.

Cilj izložbe je, prema rečima Maldinija, da stručnoj javnosti i široj publici pruži celoviti i dubok uvid u godišnju produkciju, a kroz nju i potencijale savremenih umetnika likovnih i drugih primenjenih umetnosti u Srbiji.

Izložbu će pratiti okrugli stolovi, promocije, razgovori, predavanja, performansi, radionice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.