U trendu

Izložbom “Šta će biti posle?” otvoren HFestival

BEOGRAD – Hfestival u organizaciji Hartefakta otvoren je večeras u Beogradu izložbom „Šta će biti posle?“, u galerijskom prostoru Inicijative mladih za ljudska prava.

U okviru izložbe, nastale u saradnji Hartefakta i studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, mogu se videti skulpture, video radovi, fotorgafije, performans i prostorna instalacija, kojima mladi progovaraju o aktuelnim društvenim pitanjima.

Ta pitanja se kreću od ekološke osvešćenosti, preko ljudskih odnosa tokom ere društvenih mreža, položaja žene u savremenom društvu i rušenja tabua, do ličnih i nostalgičnih tema.

Čast da svečano otvore izložbu, a ujedno i Hfestival, imali su Jelena Milašinović u ime Upravnog odbora Hartefakta i profesor Mrđan Bajić.

„Ova godina je veoma važna za Hartefakt fondaciju zato što je u pitanju deset godina rada i brojnih rezultata“, rekla je Milašinovićeva, podsećajući na uspehe fondacije, pritom ističući kao najveći – mlade ljude koje okuplja i kojima pruža šansu za profesionalni razvoj.

„Festival pod sloganom ‘Šta će biti posle’ ne preispituje samo prošlost, već i budućnost, pritom govoreći istinu i stvarajući prostor za međusobno razumevanje“, kazala je Jelena Miašinović.

Izložbu su studenti pripremali pod mentorstvom profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića.

„Tehnički posao počinje upravo sad, a ako je sadašnje pre ovako zbrkano, onda je minimum otvarati platforme govora generacijama koje tek dolaze i čiju budućnost dosta ležerno usisava. Zato ih moramo čuti u trenutku kada tek formiraju svoj glas jer su oni ravnopravni i više od toga“, kazao je Bajić.

On je zahvalio festivalu i Hartefaktu na organizaciji ovakve vrste eksperimentalne platforme na kojoj studenti FLU vidljivo kreću sa profitiranjem.

2Bez propitivanja nikad neće biti ni odgovora. Toliko toga ima pre i posle naših mogućnosti da zaista nešto uradimo. Međutim, postoji ubeđenje da radeći ono što možemo da uradimo, po malo menjamo i ono što nam je nedostupno za promenu“, zaključio je Bajić zvanično proglasivši otvorenim Hfestival, koji će trajati do 15. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.