U trendu

Julijan Rahlin 30. decembra u SNP-u

NOVI SAD – Planetarna muzička zvezda, violinista, violista i dirigent Julijan Rahlin biće deo novogodišnjeg spektakla, koji za 30. decembar u Srpskom narodnom pozorištu pripremaju Vojvođanski simfonijski orkestar i ansambl „Janoška“, piše „Dnevnik“.

Jedan od najoriginalnijih svetskih kvarteta, koji tvore braća Janoška (pijanista František, vilinisti Ondrej i Roman, te kontrabasista Julijus Darvaš) dolazi pretposladnjeg dana 2018. u Novi Sad sa programom „Janoska Style goes Symphonic“.

Oni spajaju moć simfonijskog orkestra sa jedinstvenom zvučnom oazom njihovog muzičkog univerzuma nazvanom jednostavno „Janoška stil“, satkanim od džeza, latino ritmova i tradicionalnih muzičkih izraza.

Projekat „Janoska Style goes Symphonic“ je svoju uvertiru imao u martu u čuvenom Koncerthausu u glavnom gradu Austrije, kada je ansambl „Janoška“ nastupio s Bečkim simfonijskim orkestrom pod upravom maestra Adama Fišera.

Tada je premijerno izveden i stav „Bratislava“ Prve simfonije Františeka Janoške „Varijacije duž Dunava“, koja će u celosti svoju praizvedbu imati 21. maja 2019, takođe u Koncerthausu, kada će Bečkim simfoničarima dirigovati Julijan Rahlin.

Zahvaljujući činjenici da je, kako je „Dnevniku“ potvrđeno, maestro prihvatio poziv Janoške, VSO i Muzičke omladine Novog Sada da bude deo gala koncerta u SNP-u, Novosađani će prvi biti u prilici da uživaju u susretu „Janoška stila“ i Rahlina, koji će dirigovati Vojvođanskim simfoničarima.

Rođen u Viljnusu 1974, Julijan Rahlin se kao četvorogodišnjak s roditeljima preselio iz Litvanije u Austriju.

Studirao je violinu na Bečkom konzervatoriju kod čuvenog Borisa Kušnira, kojeg je i novosadska publika imala priliku da upozna pre nekoliko godina na „Nomusu“ gde je nastupio sa pijanistkinjom Jasminkom Stančul i violončelistom Orfeom Mandocijem.

Zanimanje međunarodne javnosti Rahlin je pobudio kada je kao trinaestogodišnjak pobedio na Eurovizijskom takmičenju za mlade muzičare, nakon čega je postao i najmlađi solista u istoriji Bečke filharmonije, nastupivši na koncertu kojim je dirigovao legendarni maestro Rikardo Muti.

Potom se Rahlinova karijera meteorski razvijala ne samo u Evropi nego i u Sjedinjenim Američkim Državama, pa je vrlo brzo ostvario više nastupa uz najuglednije orkestre, poput Njujorške, Losanđeloske, Minhenske i Londonske filharmonije, Filadelfijskog orkestra, Drezdenske državne kapele… tesno sarađujući sa najvećim svetskim dirigentskim imenima, od Zubina Mehte do Vladimira Aškenazija, Valerija Gergijeva, Bernarda Hajtinka, Džejmsa Levajna, Lorina Mazela…

Istovremeno je briljirao i kao kamerni muzičar svirajući sa Martom Argerič, Mstislavom Rostropovičem, Jurijem Bašmetom, Evgenijem Kisinom, Itamarom Golanom, Gidonom Kremerom, Mišom Majskim, Lang Langom… a u njegovoj diskografiji je i više zapaženih albuma snimljenih za „Warner Clašics“, „Sony Slašical“, „Deuyće Grammophoni ONYX Clašisc“.

Od 1999. predaje na Bečkom konzervatoriju, a bavi se i dobrotvornim radom, kao ambasador dobre volje Unicefa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar