U trendu

O sećanjima i duši

Japanski pisac Haruki Murakami već je neko vreme popularan i kod nas, a njegov intrigantni roman "Okorela zemlja čuda i Kraj sveta" dostupan je našoj publici u prevodu. Sa svojih blizu pet stotina strana i ne baš jednostavnom radnjom, ovaj roman ipak vuče da nastavite da čitate ne biste li saznali šta se tu zapravo dešava.
Počinje sasvim jednostavno (i nekima dosadno), dugačkom vožnjom liftom koji glavnog junaka treba da odvede na sastanak sa klijentom. Početak deluje tek blago začudno, zbog lifta veličine sobe, nameštaja u liftu, nemogućnosti da se vožnja kontroliše iznutra, kao i zbog neobično duge vožnje. Deluje kao da se manje-više običan junak iz sveta kakav poznajemo našao u neobičnoj situaciji. Kako radnja odmiče, čitalac shvata da se ne radi o njemu poznatom svetu, već o svetu budućnosti. Glavni junak je Kalkulus, specijalista za posebne proračune, i od Profesora dobija zadatak da izvede zabranjen proračun na materijalu od izuzetne važnosti.
Opisano se dešava u odeljcima označenim sa "Okorela zemlja čuda". Paralelno sa njima teku odeljci označeni sa "Kraj sveta", koji prate naizgled nezavisnu radnju, o čoveku koji stiže pred Grad, čiji ga Čuvar razdvaja od njegove Senke, i zatim mu dodeljuje posao Čitača snova. Čovek prihvata, zbunjen, u nadi da će se jednog dana ponovo spojiti sa svojom Senkom, i počinje svoje istraživanje neobičnog Grada, na neki način čak i savršenog, i njegovih neobičnih stanovnika.
Kako radnja "Okorele zemlje čuda" i "Kraja sveta" teče, postaju uočljive izvesne paralele, mada je i dalje teško reći šta je to što povezuje te dve priče (a veza i te kako postoji, što će kasnije biti otkriveno). I jedna i druga priča su neobične, sa dosta začudnog, sa likovima interesantnim ali i neobičnim i zbunjujućim, i dobar deo vremena čitalac provodi pokušavajući da shvati šta se tu zapravo dešava – a i više je nego dovoljno zaintrigiran neobičnim da nastavi dalje. Ono što može da zasmeta jeste izrazita kontemplativnost glavnog junaka, jer to usporava stvari, ali se kasnije pokazuje da je takav postupak u potpunosti opravdan samom radnjom.
Uprkos začudnoj postavci, "Okorela zemlja čuda i Kraj sveta" bavi se izazovnim pitanjima koja zanimaju mnoge, pitanjima sećanja i da li bismo i bez sećanja bili isti kakvi smo sada, pitanjem duše, mogućnošću da povratimo dušu koju smo izgubili i time da li je upravo duša ta koja doprinosi tome da budemo onakve osobe kakve jesmo, znatno više od sećanja. Intrigantna pitanja, na koja autor ne daje konačan odgovor, već samo istražuje, i ostavlja čitaocima da nastave da istražuju za sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.