U trendu

Umetnost i zločin

Posle svađe sa Gogenom, Van Gog je sebi odsekao levo uvo brijačem, ali mu je na oba portreta zavijeno desno uvo. Zašto je tako, ostala je zagonetka. Istoričari umetnosti uvereni su da je umetnik slikao ta platna gledajući svoj odraz u ogledalu. Jedno od ovih platana može se videti u Kortoldovom institutu u Londonu, a drugo je u nekoj privatnoj zbirci. Polazeći od ovih činjenica, Džefri Arčer napisao je izuzetno uzbudljiv i intrigantan triler "Lažan utisak". Arčer je inače autor nekoliko svetskih bestselera koji su prodati u više miliona primeraka, a posebnu pažnju javnosti privukao je njegov roman "Jevanđelje po Judi".
Priča počinje 2001. godine, kada engleska grofica Viktorija Ventvort, zbog nagomilanih porodičnih dugova, odlučuje da proda slavni Van Gogov autoportret. I dok o tome piše pismo svojoj bliznakinji Arabeli, nepoznata žena upada u njenu sobu, ubija je kuhinjskim nožem i odseca joj levo uvo. Kupac dragocenog dela je moćni bankar Brajs Fenston, u čijoj je kompaniji zaposlena mlada istoričarka umetnosti Ana Petresku, koja dobija dužnost da preuzme sliku čuvenog umetnika. Međutim, sam proces preuzimanja neće ići nimalo lako, budući da portret treba da stigne u Njujork baš 11. septembra kada se događa teroristički napad na Svetski trgovinski centar.
Ovo je sve samo početak izuzetno dramatičnih zbivanja koja će se rasplesti saznanjem da Van Gogov autoportret sa zavijenim uvom i sam krije veliku tajnu. Prevodilac je Nikola Jordanov.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.