U trendu

„Ko je Marina Abramović, žena kojoj plaćaju milione da gleda u magarca?“

Hrvatski mediji osvrnuli su se na veliki događaj koji je ovih dana Beograd stavio na kulturnu mapu sveta. Izložba Marine Abramović pod nazivom Čistač otvorena je 21. septembra, a portal Indeks pita se kako to jedna umetnica koja viče, četka kosti i gleda magarce zarađuje milione dolara?

„Abramovićeva u Beogradu nije imala izložbu 40 godina, a sada je njena izložba koštala građane 660 hiljade evra. U siromašnoj Srbiji ovaj potez vlade naišao je na brojna negodovanja, pogotovo zbog činjenice da se srpska premijerka Ana Brnabić lično potrudila da se Abramovićevu dovede u Beograd.

Izložba „Čistač“ sadrži 120 njenih radova koji koštaju između 300 i 400 hiljade evra. Iako se organizatori nadaju zaradi od milion evra, kritike se ne smiruju jer je za izložbu izdvojen novac iz budžeta.

Mnogi umetnost Marine Abramović nazivaju prevarom, a najveće kritike počele su kada je Muzej savremene umetnosti otkupio prava na prikazivanja performansa “Ispovest“ Marine Abramović za 100.000 dolara. Radi se videu koji traje sat vremena i prikazuje umetnicu dok neprestano zuri u magarca.

Abramović je poznata po bizarnim performansima koje obožavaju stotine hiljada ljudi širom sveta, ali ne krije da je uspeh postigla tek kada je otišla iz Jugoslavije. U knjizi „Prolazim kroz zidove“, umetnica odrastanje u Jugoslaviji opisuje kao odvratno iskustvo.

U knjizi priznaje da je odrasla u paklu braka svojih roditelja Voje i Danice Abramović koji su se upoznali tokom Drugog svetskog rata i jedno drugom spasili živote.

„Živeli smo u samom centru Beograda, u raskošnom trosobnom stanu i imali sluškinju. Oduvek sam znala da je naš dom najraskošniji u gradu, a tek kasnije sam shvatila da živimo u jevrejskom stanu koji su zaplenili nacisti, pa kasnije partizani“, kaže Abramovićeva.

„U Jugoslaviji je vladalo sivilo i oskudica svega i svačega. Tada je započela ta jugoslavenska estetika ružnoće, ali bila sam potpuno svesna da je moja porodica povlašćena i da smo mi crvena buržoazija“, piše umetnica.

U Americi umetnička scena obožava Abramovićevu. Jedna od njenih najvatrenijih obožavateljki je slavna pevačica Lejdi Gaga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.