U trendu

Konferencija “Umetnosti u javnim prostorima” u Tirani

TIRANA – Međunarodna konferencija “Umetnosti u javnim prostorima” biće održana 22. oktobra u Tirani, a okupiće stručnjake iz Kanade, Holandije, Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, Makedonije i Albanije.
Konferencija će biti otvorena za javnost i obuhvatiće raznovrsne aktivnosti namenjene kako odraslima tako i deci, najavio je jedan od učesnika Dritan Mardodaj u tekstu dostavljenom Tanjugu.
Umetnici i eksperti predstaviće različite projekte i inicijative čiji je cilj buđenje svesti i izgradnja dijaloga, ali i ohrabrivanje zajednice da kroz umetnost više učestvuje u javnim prostorima Tirane.
Na konferenciji će govoriti Blerina Berberi, Florent Mehmeti, Biljana Tanurovska, Teo Tegelaers, Hristina Mikić i Kevin Tamers, a Oda Haliti i Ledia Kostandini svojim “Zing gradom” ponudiće različite aktivnosti koje su prilagođene i deci.

Biće pružena mogućnost, kako navodi Mardodaj, svima koji žele da podele svoje ideje što je deo šireg projekta “Uključivanje zajednica Tirane u javne umetnosti i politike” („Engaging Tirana’s Communities in Public Arts and Policies“) studija “Ekphrasis” koji je dobio podršku Uneska 2017.

U periodu od marta “Ekphrasis” studio je kreirao prvu javnu mapu umetnosti Tirane, organizovao šest radionica i sproveo istraživanje o umetnosti u javnim prostorima tog grada, a rezultati će biti predstavljeni na konferenciji i uvršteni u akcioni plan Grada Tirane i Ministarstva kulture Albanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.