U trendu

Kreativni centar na sajmu: nove knjige domaćih pisaca za decu

BEOGRAD – Između dva sajma u ovoj godini jubileja – 30 godina od objavljivanja prve knjige, Kreativni centar je objavio blizu 100 naslova domaćih i stranih autora, saopštili su iz Kreativnog centra.

Među mnogobrojnim novim naslovima izdvajaju se nove knjige najboljih i najviše nagrađivanih domaćih pisaca za decu.

Među njima su „Baštovanov san“, Jasminke Petrović i Dobrosava Boba Živkovića, namenjena početnicima u čitanju, a istom uzrastu obraćaju se i „Princezino izvinjenje“ i „Princezin globus“, dve nove knjige Vesne Aleksić, ovogodišnje dobitnice nagrade Neven.

Vesna Ćorović Butrić predstaviće se čitaocima knjigom o jednom žutom balonu, pod nazivom „Bongo. Ili: Družina retkih kućnih ljubimaca“, a Gordana Maletić romanom „Lutanja baštenskih patuljaka“.

Apatinski pisac Zlatko Vasić, koji je publici poznat po knjizi Čudesno putovanje, za koju je dobio nagrade Neven i Dositejevo pero, na ovogodišnjem sajmu predstaviće avanturistički roman „Šumski derbi“.

Najmlađe čitaoce Kreativni centar će obradovati sa dve nove muzičke knjige o Peci, koje se zbog kvaliteta zvuka ubrajaju među omiljena izdanja za decu.

Posle velikog uspeha knjiga „Peca voli Mocarta i Peca voli operu“, na predstojeći Sajam knjiga stižu još dva odlična izdanja iz tog serijala: „Peca svira rok“, u kojoj Peca putuje u London, prestonicu rok muzike, i „Peca svira džez“, u kojoj se Peca sa svojim saksofonom zaputio u Nju Orleans.

Deci predškolskog uzrasta Kreativni centar će ponuditi nove slikovnice domaćih autora: poučnu ekološku priču Stanke Brdar „Uzbuna u kući belih medveda“, nastalu sa željom da kod dece probudi svest o očuvanju životne sredine, knjigu „Tri želje mačka Miška“ Milovana Mračevića, čija se radnja odigrava u mirnom vojvođanskom selu, kao i priču „Pravi ljubimac za mene“ Patriše Anđelković, o hrčku Tihomiru koji željno iščekuje da postane nečiji kućni ljubimac.

Edicija „Ana i Filip istražuju“ bogatija je za knjigu „Na livadi“ Simeona Marinkovića i Dušana Pavlića.

Osim knjiga domaćih pisaca, među novim naslovima izdvajaju se slikovnica „Prutko“ Džulije Donaldson, autorke poznatog Grozona, koja se svrstava među najpopularnije dečje spisateljice na svetu, i nova priča o čiči Petsonu i mačku Findusu, pod nazivom „Pa zar ti baš ništa ne ume“, Petsone“, poznatog švedskog pisca i ilustratora Svena Nurdkvista.

Učenicima školskog uzrasta namenjene su dve zbirke pesama koje će ih povesti u nesvakidašnju čitalačku avanturu: knjiga „Dar-mar“ Dragane Mladenović, s modernim ilustracijama Borisa Kuzmanovića, i „Naša gošća godina“ Dobrice Erića, s maestralnim ilustracijama Marice Kicušić.

An Kler Klajndinst na predstojećem Sajmu knjiga biće gost Kreativnog centra, Francuskog instituta i Beogradskog sajma knjiga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.