U trendu

„Kvadratni koren iz života“ Muharema Bazdulja

BEOGRAD – U knjižari Delfi SKC veceras je održana promocija knjige „Kvadratni koren iz života“ Muharema Bazdulja u izdanju Lagune.

Pored autora o knjizi je govorio Miroljub Stojanović, književni i filmski kritičar i urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije i pisac Vule Žurić.

Kako je predstavnica za štampu „Lagune“ Tanja Vučković istakla,
„Kvadratni koren iz života“ otvara se stihovima Toma Vejtsa.

„Ima nečeg od te intonacije i tog vokala u glasu naratora novog romana Muharema Bazdulja. Ovaj autor je već prepoznatljiv po veštom i uzornom pisanju iz prvog lica jednine, no nijedan njegov prethodni lik nije bio toliko slojevit i kompleksan kaoovaj u „Kvadratnom korenu iz života“, kazala je Vučkovićeva.

Glavni junak je Sergej Babić, Beograđanin već dobrano zagazio u pedesete. On kreće na put za Tuzlu. Godina je 2014, a on je u Tuzli već jedanput bio, tačno 20 godina ranije.

Tokom tri sata vožnje, Babić se priseća mnogo dužeg putovanja ka istoj destinaciji i pravi bilans što vlastitog života, što političkih i generacijskih promašaja.

„Pišući o politici, ne upuštajući u detalje niti postupke pojedinih ličnosti Bazdulj prikazuje duh vremena kroz opise intelektualnih kružoka koji vode isprazne razgovore uvereni da nude realna rešenja za sve aktuelne probleme. Bazdulj je napisao roman koji se brzo čita i dugo pamti“, zaključila je Vučkovićeva.

Žurić, koji je nedavno osvojio Vitalovu nagradu podsetio je da je ovo prva Bazduljva knjiga kojju je obavila Laguna dok je Miroljub Stojanović ocenio da je ovo najbolji Bazduljev roman i svojevrsno remek delo.

Bazdulj, nadovezao se Žurić, ostaje veran svojoj opsesivnoj temi-putovanju. „Ovo je refleksivna proza“, ocenio je Žurić i dodao da je tako suptilna da čini knjigu onespokojavajućom.

Vladimir Kecmanović je za ovu knjigu rekao da su ljudi, diskursi i dijalozi izvrsni, dinamični i vode čitaoce kroz ceo produženi 20 vek do današnjih dana.

Bazdulj je inače veoma svestrana ličnost jer pored pisanja proze i eseja bavi se prevođenjem i redovno piše kolumne. Godine 2013. je dobio nagradu za najboljeg novinara u štampanim medijima BiH.

Sledeće godine dobija nagradu Stanislav Staša Marinković za novinarsku hrabrost i istraživačko novinarstvo i nagradu Bogdan Tirnanić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.