U trendu

Luksuzna „Hronologija umetnostiā€œ

BEOGRAD – U knjižare je ove sedmice stigla jedinstvena priča o umetnosti namenjena laicima koji vole umetnost i žele da kod kuće imaju knjigu u kojoj će naći u osnovnim crtama ispričane podatke o pojedinium epohama i pravcima i sve to je bogato ilustrovano raskoÅ”nim kolor fotografijama.

Ovo nezaobilazno delo za ljubitelje umetnosti priredio je Ijan Žaček koji je kroz 15 poglavlja obuhvatio umetnost od slika u pećinama preistorijskih ljudi do dela avangardnih umrenika 21.veka.

Na kraju knjige je i dodatak posvećen umetnosti na Balkanu.
Prema rečima autora „ovo nije klasična enciklopedija, već priča o slikarstvu, ispričana na originalan način, a veliki format olakÅ”ava poređenje viÅ”e umetničkih dela na jednoj strani“.

„Pisana popularno, jednostavno, lako, ali ujedno i veoma informativno i obuhvatno, „Hronologija umetnostiā€œ pruža novi ugao posmatranja umetnosti kroz vekove. Umesto da je deli strogo po pravcima i stilovima, priređivač Začek radije je vezuje za vremensku osu: umetnost se sagledava kroz okolnosti istorijskih događaja, geografskih i naučnih otkrića i inovacija na planu tehnologije“istakla je menadžer za odnose sa javnoŔću Lagune Tanja Vučković.

Takođe, prema njenoj oceni „delo se ne ograničava samo na klasično slikarstvo i vajarstvo, već na svoju vremensku osu postavlja i dizajn, kao i manje poznate žanrovske ogranke umetnosti, do najsavremenijeg doba“.

Knjiga nudi odgovore na pitanja kao Å”to su: „Zahvaljujući čemu su nastali impresionisti? ZaÅ”to je barok procvetao baÅ” u Francuskoj? Kako je rođena umetnost grafita? Na ova i joÅ” mnoga pitanja priređivač odgovara spretnom kombinacijom teksta, slika i nadasve zanimljivih podataka sa vremenske ose“.

To je „hronologija zapadne kulture od preistorije do danas“.
Kvaliteti ove knjige su sledeći: veliki format olakÅ”ava poređenje i kontrastiranje viÅ”e umetničkih dela na jednoj strani, jednostavno koncipirana vremenska osa beleži druÅ”tvene, političke i tehnoloÅ”ke događaje naporedo s reprodukcijama, te stavlja dela i umetnike u kontekst doba, informativni eseji koji se smenjuju s hronologijom zaranjaju duboko u nezaobilazne teme, stilove i tehnike.
Ovakav pristup, primećuje Vučkovićeva, omogućava nam da lakÅ”e uviđamo odnose između istorije, kulture i umetnosti, kao i okolnosti u kojima je dolazilo do stvaranja novih Å”kola i pravaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.