U trendu

Menart: Moramo da razmiĆĄljamo svojom glavom

PALIĆ – Ako budemo samo slepo sluĆĄali zapadnjački populizam, onda nemamo perspektivu, umesto toga moramo da razmiĆĄljamo svojom glavom, kaĆŸe slovenačka rediteljka UrĆĄa Menart (34), čiji je debitanski dugometraĆŸni igrani film “Neću da budem luzerka” prikazan u Glavnom programu 26. Festivala evropskog filma Palić.
U srediơtu priče je tridesetogodiơnja Ơpela koja je diplomirala istoriju umetnosti i nikada nije uspela da pronađe stabilan posao, već zarađuje povremenim poslovima i za razliku od većine svojih prijateljica koje su se odselile u inostranstvu bez plana da se vrate, ona insistira da ostane u Ljubljani.
Menart kaĆŸe da je to delom njena autobiografska priča, ali i priča njene sestre, njenih drugarica i da se, dok je pisala scenario, osetila kao da je jedina ostala u Ljubljani i da moĆŸda upravo i treba da ostane da ispriča priču koju ne bi mogla da ispriča u Berlinu ili Kanadi.

KaĆŸe i da film prikazuje drugačiji stav od ostalih slovenačkih filmova zbog čega je i privukao paĆŸnju i kritike i publike.
“Mislim da je to univerzalna priča čitave istočne Evrope. U Sloveniji nije bila toliko loơa situacija pre 15 godina, ali se to promenilo sa ekonomskom krizom i mlađa generacija nema posla i oseća da nema budućnosti”, rekla je Menart Tanjugu.
KaĆŸe da je njena generacija film doĆŸivela kao komediju, a generacija njenih roditelja kao tragediju.
“Osamdesetih i devedesetih bila je optimistička atmosfera u Sloveniji, generacija mojih roditelja je verovala da će nama biti mnogo lakĆĄe nego ĆĄto je bilo njima i poĆĄto se to nije dogodilo, osećaju kao da su nas pogreĆĄno vaspitali. To je za njih udarac, a za nas nije toliko tragično jer mi to ĆŸivimo i moĆŸda nam je i lakĆĄe kada vidimo sebe u bioskopu i vidimo da nismo usamljeni u svemu tome”, primetila je Menart.
Smatra da njena generacija nema viơe nekih ozbiljnih očekivanja.
“Neke sitnice mi primamo kao neĆĄto veliko. Dobiti stan, posao za nas je kao da smo dobili na lutriji, a za naĆĄe stare je to bilo normalno. Očekivanja su mnogo drugačija nego ĆĄto su bila pre 30 godina”, zapaĆŸa Menart.
Starije najviĆĄe ĆĄokira, primećuje, to ĆĄto ĆĄkola viĆĄe nije alfa i omega dobrog ĆŸivota u ovom regionu.
“Ơkola je garancija dobrog ĆŸivota samo ako pobegneĆĄ negde. To moĆŸda ljude i najviĆĄe ĆĄokira, ĆĄto nisu verovali svojoj deci kada smo im rekli dva-tri puta pa kada vide na filmu, bude im jasnije da je zaista tako”, rekla je Menart.
“Trava je uvek zelenija s druge strane”, podseća Menart, ali i dodaje da ni u inostranstvu nije perfektno.
“Ni tamo ĆŸivot nije puno lakĆĄi, ali moĆŸda postoji viĆĄe perspektive. MoĆŸda ću raditi puno i teĆĄko nekoliko godina, ali imam perspektivu da ću za 10 godina imati neĆĄto. To je ono ĆĄto je prihvatljivo i to je najveća razlika”, rekla je rediteljka.
Ne ĆŸeli, kaĆŸe, da nuĆŸno poĆĄalje poruku mladima “ostanite” već viĆĄe “razmiĆĄljajte svojom glavom”.
“Ne dozvoljavajte da vama rukovode očekivanja drugih, uzmite stvar u svoje ruke i to je ono ơto Ơpila na kraju radi”, naglasila je Menart.
Smatra da mlade generacije treba da promene način razmiơljanja.
“Ako budemo samo slepo sluĆĄali ĆĄta nam kaĆŸu zapadne zemlje ili jake zemlje istoka, ili sluĆĄali zapadnjački populizam, onda nemamo perspektivu. Kao ĆĄto kaĆŸe Ć pela u filmu i ja mislim da ima joĆĄ puno potencijala, samo bi trebalo da promenimo perspektivu i da se trudimo da razmiĆĄljamo svojom glavom i da preuzmemo odgovornost, izgradimo svoju viziju”, istakla je Menart.
Sa Damjanom Kozole i Ognjenom Sviličićem je napisala scenario za film “Polusestra” koji je nedavno imao premijeru u Karlovim Varima, a upravo na Paliću piĆĄe scenario za film koji će reĆŸirati.
â€œĆœelim ĆĄto pre da napravim drugi film, jer malo osećam pritisak. Ne ĆŸelim zaspati na ovome ĆĄto sam napravila, tako da se nadam da za nekoliko godina na Paliću prikazati svoj drugi film”, rekla je Menart i dodala da se ponovo bavi pričom o prijateljstvu, identitetu, migracijama i savremenim oblicima komunikacije.
“Pokuơavam da neơto iskreno napiơem”, objasnila je Menart.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.