U trendu

Misao u pokretu

"Mnogo je misli koje se mogu odigrati, igra je beskrajna misao, pokušaj sličan pisanju na vodi", reči su Aje Jung, kojima se najavljuje šesto izdanje Beogradskog festivala igre. Pod sloganom "Misao u pokretu", od 1. do 15. aprila predstaviće obiman i atraktivan koncept sačinjen od celovečernjih plesnih produkcija nacionalnih baletskih kompanija i plesnih trupa iz Švedske, Holandije, Monaka, Nemačke, Brazila, Velika Britanije i Francuske, dok prateće aktivnosti podrazumevaju master klasove, izložbe plesne fotografije, diskusije sa umetnicima, filmski program i prezentacije.
Pod pokroviteljstvom njenog kraljevskog veličanstva princeze Karoline od Hanovera, Balet Monte Karla će otvoriti 6. beogradski festival igre u Sava centru. Kompanija koja je od baleta stvorila svetski trend i inspiraciju svim drugim umetnostima, u kojoj su karijere gradili Ana Pavlova, Vaclav Nižinski, muziku komponovali Debisi, Prokofjev, Ravel, Stravinski, a kostime za scenu kreirali Brak, Pikaso, Šanel, Matis, Miro, Dali, do danas je jedna od najprestižnijih u svetu. Prvi put će se predstaviti beogradskoj publici sa dve postavke iz pera koreografa i direktora Žana Kristofa Majoa, u kostimu i dekoru Karla Lagerfilda.
Londonski "Sadlers Vels" i Vejn Mekgregor, jedan od najzanimljivijih plesnih stvaralaca 21. veka, poznat po korišćenju savremenih tehnologija u radu na svojim predstavama, a široj publici po osmišljavanju pokreta za filmove o Hariju Poteru – takođe će se predstaviti Beograđanima. Mekgregor je jedini stalno angažovan koreograf iz sveta savremene igre u istoriji londonskog Kraljevskog baleta. Njegov projekat "Entitet" nastao je u saradnji sa najznačajnijim britanskim psihijatrima i govori o odnosu između teorijskog rada i igre koja iz njega nastaje, istražujući načine na koje možemo koristiti telo da bismo otkrili ko smo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.