U trendu

Na Kristijevoj aukiciji Gogen, Modiljani, Pikaso i Lihtenstajn

Aukcijska kuća Kristi iz Njujork ove jeseni organizovati prodaju radova nekih od najvažnijih umetnika savremene umetnosti, među kojima i dva značajna rada Pola Gogena.

Pored Gogenovih radova, na aukciji 9. novembra „Umetničke muze“ biće prodavana i dela Amadea Modiljanija, Pabla Pikasa, Roja Lihtenstajna i Lusijena Frojda.

Od Gogenovih dela, na aukciji će se naći slika „Mladić s cvetom“ i skulptura „Tereza“ s motivima s Tahitija.

„Mladić sa cvetom“, koji je Gogen napravio 1891. ubrzo posle povratka sa Tahitija, po proceni Kristija, mogao bi doneti 12 do 18 miliona dolara. Aukcijski rekord Gogenove slike s tahićanskim motivima drži slika „Čovek sa sekirom“, koja je 2006. prodata za 40,3 miliona dolara.

Ovu sliku je prvo posedovao Anri Matis koji je za nju platio 200 franaka 1900, da bi među kasnijim vlasnicvima bili kolekcionar Džon Kvin i Lili Blis, jedan do osnivača njujoršjkog Muzeja moderne umetnosti (MoMA).

Drvena figura Tahićanke „Tereza“ mogla bi da postavi novi aukcijski rekord za Gogenove skulpture pošto se procenjuje da bi mogla biti prodata za 18 do 25 miliona dolara. Najskuplja Gogenova skulptura prodata na aukciji donela je 11,3 miliona dolara.

Gogenovi radovi su sada veoma traženi. U februaru je jedna od njegovih slika s Tahitija, „Kada ćeš me oženiti?“, prodata privatno za skoro 300 miliona dolara, što je i najveća cena za neko umetničko delo.
 
Na Kristijevoj aukciji biće i ženski akt Amadea Modiljanija koji je izazvao skandal pre skoro sto godina. „Ležeći akt“, urađen 1917. i 1918. godine, mogao bi da nadmaši postojeći rekord za Modiljanijevo delo od skoro 71 miliona dolara.

Na „Umetničkim muzama“ naći će se i poznato delo Roja Lihtenstajna koje nije bila na tržištu 20 godina. „Medicinska sestra“ zasnovana na strip crtežu mogla bi doneti 80 miliona dolara, čime bi premašila prethodnu najvišu cenu za rad tog pop art umetnika od 56 miliona dolara.

Pikasov „Čovek s mačem“, portret umetnika kao musketara iz 1969, mogao bi biti prodat za 25 milona dolara.

Na aukciji će biti ponuđena i dva važna rada Lusijena Frojda za koje se očekuje da bi mogli dostići cenu od 20 do 30 miliona dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.