U trendu

Najčitanije knjige u Srbiji

Za sve ljubitelje pisane reči 64. međunarodni sajam knjiga otvoriće vrata 20. oktobra. Pod sloganom „Pismo = glava“ ova manifestacija će okupiti 500 direktnih izdavača, od kojih njih 60 dolazi iz inostranstva, a zemlja počasni gost sajma je Egipat.

Tim povodom pitali smo domaće izdavače koji su naslovi najtraženiji.

Na prvom mestu najtraženijih Laguninih knjiga nalazi se „Solunska 28 – II deo – O prijateljstvu i izdaji“, drugu poziciju zauzela je knjiga, autorke bestseler trilogije Pedeset nijansi , E. L. Džejms „Gospodin“, dok je na trećem mestu najtraženijih naslova ove izdavačke kuće „Ples oko sunca“ Vedrane Rudan.

Izdavačka kuća Vulkan na prvom mestu, izdvaja roman „Tamo gde rakovi pevaju“ Delija Ovensa , drugu poziciju drži knjiga najuticajnije turske spisateljice Ajše Kulin „Četiri žene“, a na trećem mestu je nalazi roman „Posljednji muškarac“” Muharema Bazdulja.

Na prvom mestu najtraženijih naslova „Evrobuka“ nalazi se knjiga o uzbudljivim pustolovinama 15 čuvenih istraživača pod nazivom „Velika knjiga istraživača“, na drugom mestu najtraženijih knjiga izdvaja se „Govori koji su promenili svet“. Treće mesto je serijal „Tajni život“.

„Arhipelag“ na prvom mestu najtraženijih naslova u protekloj godini izdvaja knjiga o ljubavi i smrti Danila Kiša „Encikopedija mrtvih“, potom roman Jelene Lengold „Odustajanje“, a na trećem mestu se nalazi roman Majkla Kaningema „Sati“, po kome je snimljen i slavni istoimeni film.

Ljubitelji književnosti u Srbiji tokom Sajma knjiga imaće priliku da se susretnu sa inostranim piscima kao što su Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildrim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

Pored Egipta, zemlje koja je ove godine počasni gost, na sajmu učestvuju i izdavači Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Rusije, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije.

Međunarodni beogradski sajam knjiga trajaće do 27. oktobra.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.