U trendu

Nova nagrada za Terzićeve „Šavove“ na festivalu u Lečeu

BEOGRAD – Samo dve sedmice posle čak četiri osvojene nagrade na festivalu na Kanarskim ostrvima u Španiji, srpski film „Šavovi“ nastavio je svoj izrazito uspešan festivalski pohod.

Na upravo završenom Festivalu evropskog filma u Lečeu, u Italiji, ovo ostvarenje je ovenčano nagradom „Zlatna maslina“ za najbolji scenario, čija je autorka Elma Tataragić.

Pomenuti festival je ove godine održan po jubilarni dvadeseti put, a gost festivala u Lečeu bio je i reditelj „Šavova“ Miroslav Terzić.

Film „Šavovi“ je na svetskom nivou premijerno prikazan u programu Panorama na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, gde je osvojio nagradu za najbolji evropski film u ovoj selekciji i drugu nagradu publike.

Takođe, na 47. FEST-u film je dobio nagradu Fipresci, „Nebojša Đukelić“ za najbolji regionalni film, a Snežana Bogdanović je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu.

„Šavovi“, priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja, proglašavane umrlim a zapravo prodavane na usvajanje.

Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od dvadeset godina.

Ova majka je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaže svoju sumnju i veruje da je posle dvadeset godina potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića od dvadeset godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda.

Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmijua i Milene Trobozić Garfild i njihove producentske kuće West End Production.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.