U trendu

Novi kralj flamenka: U Beograd donosim magiju Mediterana

BEOGRAD – Novi kralj flamenka Danijel Kasares otvoriće 21. Guitar Art Festival 10. marta nastupom sa svojim sekstetom u beogradskoj Kombank dvorani, a specijalno za Tanjug velika svetska muzička zvezda otkriva da će u Beogradu predstaviti repertoar inspirisan magijom Mediterana.

Španac Daniel Kasares stvara svoju muziku više od 25 godina i ima osam albuma iza sebe.

U savremenoj eri bezbrojnih flmenko virtuoza, Kasers se izborio za svoj tron novog kralja flamenka kroz jedinstveni zvuk u njegovoj interpretaciji, obnavljajući klasične, ali i nesumnjive „tragove“ svojih uzora, kao što su Paco de Lucia, Manolo Sanlucar, Tomatito i Gerardo Nunez.

Svoju autentičnost slavni muzičar duguje i proučavanju i sviranju klasike, džeza i fada.

Danijel Kasaras se vraća u Beograd nakon pet godina i rasprodatog koncerta.

Tada je Casaresa domaća publika nagradila nezapamćenim ovacijama za flamenko ples njegovih prstiju na andaluzijskim žicama gitare.

Na otvaranju 21. Guitar Art Festivala publika u Beogradu biće u prilici da premijerno čuje neke od numera sa aktuelnog albuma „Magiterráneo“.
Taj album prema kojem svetska kritika izražava veliko poštovanje govori o strasti prema Sredozemlju, gde je odgajan i gde je oduvek živeo.

Kaseres za Tanjug kaže da je za njega flamenko oduvek bio način življenja i osećanja.

„Flamenko nije samo muzika već misao i odnos prema životu. Momenat kada se uzburkaju strasti. Poput boja na Mediteranu. Sa druge strane flamnko je folklorna muzika bazirana na autentičnim osećanjima jednog naroda…Mog naroda. Strast bi mogla biti zastava flamenka ali i naroda koji uživaju na Mediteranu“, ističe Kasares.

Mediteran je za njega magija kroz sunce, more, svetlo, hranu, karakter ljudi.

„Mediteran je velika inspiracija za sve koji se bave flamenkom. Da nisam živeo tamo gde živim, ne bih se igrao dok igram. Obećam publici je putovanje kroz sasvim novi repertoar inspirisan magijom Mediterana u kojoj su prisutni svetlost, radost i zaostavština mnogih kultura koje su živele na njegovim obalama. Devedeset minuta čiste strasti“, kaže Kaseras.

Na koncertima ga prati njegova sada već muzička porodica: Sergio Aranda (ples i dlanovi), Manuel Peralta (gitara, glas i dlanovi), Jose Cartama (dlanove i glas), Nelson Doblas (violina), Jesus Baćiller ‘Baći’ (bas) i Miguel Ortiz ‘Nene’ (udaraljke).

Oni čine flamenko sastav koji godišnje odsvira najveći broj koncerata.

„Mi jesmo flamenko porodica, jer kao što tvrdim da je flamenko način života, tako i oni koji su sa tobom na bini moraju da znaju kako svaki od nas diše kako bismo se razumeli. Hvala bogu, ja sam od malena učen muzici i umem da čitam note i komponujem, međutim to nije od velike koristi u flamenku. Flamenko je intuitivan. Flamenko je disanje i poznavanje kolega“, kazao je Kasares.

Španski gitarista ističe da svuda u svetu publika reaguje sa jakim emocijama na njihovu muziku.

„Kako je reč o duboko etničkoj muzici, ona pokreće publiku i poziva na putovanje. Sposobna je uzbudi i podigne sa stolice svakog ko je u sali na našim koncertima. Flamenko je ne moguće svirati rutinski, na pola…Uvek sa svojim prijateljima iz benda apsolutno predajem tom momentu u sali,…istrumentima, pevanju i plesu. U flamenku ništa ne možete zadržati za sebe pred publikom. Flamenku se predajete kao na identičan način ako što to činite u romentičnoj vezi prema partneru: dušom i telom“, navodi Kasares.

Za njega je veliki uzor Pako de Lusija, legendarni flamenko gitarista.

„Ne sumnjam da je tako. Virtuoz Sabikas, prethodnik Paka, već je uradio puno jer je flamenko bio poznat i van Španije. Ali Pako je bio revolucionar, jer je prvo reformisao flamenko u Španiji, a onda njime osvojio svet. Nema muzičara kojeg sretnem, bilo odakle da je, a da ne pomene Paka u prvih pet minuta razgovora“, zaključio je Kasares.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.