U trendu

Novosadsko pozorište nagrađeno u Mađarskoj

NOVI SAD – Nagrada Udruženja mađarskih kritičara, najvažnija pozorišta nagrada u Mađarskoj, pripala je „Grobnici za Borisa Davidoviča“ Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz.

Predstavu je, inspirisanu Kišovim delom, režirao Aleksandar Popovski, a dramaturg je Erne Verebeš.

Primajući nagradu na svečanosti u Lutkarskom pozorištu u Busimpešti, direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel, rekao je da Novi Sad nije u Transilvaniji, nije ni u Subotici, a da je Novosadsko pozorište u Novom Sadu i da je to je grad koji je kapija Balkana, te da je nekad bio najponosniji što Mikloš Horti nije smeo da dođe do Novog Sada, a sada je u ime svih iz pozorišta ponosan na dodeljenu nagradu.

Novosadsko pozorište je, uz rumunsko iz Svetog Đorđa, bilo jedino pozorište van Mađarske koje se ove godine našlo u ovoj prestižnoj konkurenciji.

Najbolji su birani između blizu 130 predstava.

Nagrada, koja se ove godine dodeljuje 39. put, podrazumeva celo govorno područje Mađarske i dodeljuje se u raznim kategorijama.

Predstava Novosadskog pozorišta bila je u najužoj konkurenciji za najbolju nagradu, zajedno sa još dve predstave.

Između ostalih, ovoj večeri prisustvovali su i velikani mađarskog pozorišta, takozvani „kapošvarci“, reditelji Laslo Babarci, Gabor Žambeki, Gabor Sekej i Tamaš Ašer.

Oni su se poklonili Katalin Lazar koja je dobila nagradu za životno delo.

Lazar se nekada prezivala Lazarević i poreklom je iz srpske porodice koja je živela u Rumuniji.

Ovo je drugi put da „Ujvideki Szinhaz“ dobija ovo prestižno priznanje. Prvi put je za glumačko ostvarenje u „Bank Banu“ dobila Silvija Križan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.