U trendu

Operom „Pajaci“ Madlenanum slavi 20 godina od prve premijere

BEOGRAD – Izvođenjem opere „Pajaci“ Ruđera Leonkavala u režiji Juga Radivojevića, Kamerna opera Madlenianum obeležava dvadeset godina od prve premijere 26. januara na Velikoj sceni, najavili su iz tog pozorišta.

U ovoj napetoj tragediji punoj zapleta igraju: Nikola Kitanovskii, Branislava Podrumac, Marko Pantelić, Vasa Stajkić i Ljubomir Popović, diriguje maestro Đorđe Stanković.

Davne 1999. godine tadašnja Kamerna opera Madlenianum je na sceni Zemunskog pozorišta premijerno odigrala komičnu operu „Tajni brak“ Domenika Čimaroze.

Od tog trenutka je Madlenianum započeo svoju misiju izvođenja nepoznatih i retko izvođenih dela velikih kompozitora, ali i postavki i naručivanja dela domaćih autora. Rekonstrukcija same zgrade Pozorišta u Zemunu je rađena fazno, tako da kada je jednom krenula sa repertoarom Kuća umetnosti nije prekidala sa radom.

Pored Velike scene Zemunskog pozorišta Madlenianum je svoje predstave izvodio i na novoustanovljenoj Maloj sceni, a dok je trajala rekonstrukcija i na scenama Ateljea 212, Narodnog pozorišta u Beogradu, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Beogradskog dramskog pozortšta, kao i na brojnim scenama po Srbiji i u svetu, na koje je rado pozivana, prvo sa operskim, baletskim i muzičkim delima, a kasnije i sa dramskim.

Najnovija produkcija Madlenianuma, predstava „Dolce vita“, biće odigrana u Beču, u Akzent teatru 7. aprila.

U organizaciji Madlenianuma ponovo u Beograd dolazi Sank Peterbutška Opera povodom proslave 150 godina Narodnog pozorišta i 20 godina Opere i teatra Madlenianum.

Oni će u maju izvesti dve svoje opera na scenama oba pozorišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.