U trendu

Otvorena izloĹžba „Ispit zrelosti“ u Muzeju Vojvodine

NOVI SAD – U Novom Sadu otvorena je izloĹžba „Ispit zrelosti: Maturanti gimnazija u Vojvodini od polovine 19. veka do 60-ih godina 20. veka“ na kojoj je prikazana druĹĄtveno-politička i vaspitno-obrazovna klima na području Vojvodine u stogodiĹĄnjem periodu.

Izložbu je u Muzeju Vojvodine otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koji je tom prilikom rekao da istorijski razvoj od stotinak godina koliko obuhvata izložba koja se tiče ispita zrelosti vojvođanskih gimnazijalaca jeste priča o istoriji obrazovanja našeg naroda, ali i drugih naroda koji sa nama žive.

To je priča o velikoj borbi za sopstveni identitet, sopstvenu kulturu i prosvetu, za individualni kao i kolektivni napredak – to je priča o srpskoj kulturi i o srpskoj istoriji, istakao je Vukosavljević.

„Ako Ĺželimo da pogledamo ĹĄta je naĹĄ istorijski, kulturno-obrazovni, prosvetni i svaki drugi identitet, onda ćemo gledajući ove fotografije moći da zavirimo u deo onog DNK koji čini naĹĄe danaĹĄnje postojanje. Iza ovih lica na starim fotografijama nalaze se naĹĄi pisci, stvaraoci, umetnici, pravnici, lekari i svi drugi koji su na svojim plećima poneli opstanak jednog naroda i jednog druĹĄtva i doneli ga do danaĹĄnjih dana“, rekao je Vukosavljević.

U novosadskoj Velikoj srpskoj gimnaziji, osnovanoj 1810. godine, prva velika matura polagana je 1868. Ranije i kasnije, niži i viši tečajni ispit, mala i velika matura, bile su značajan momenat u odrastanju svakog đaka, momenat kada se ukršta detinjstvo sa zrelim dobom.

Vukosavljević je ukazao da je tradicija obeležavanja ispita zrelosti u našem narodu duga, a da su fotografije sa mature bile veoma čuvane porodične vrednosti i svedočanstvo o uspehu pojedinca i društva.

„Ulaganje u prosvetu, kulturu, obrazovanje, ohrabrivanje mladih ljudi da se posvete kreiranju sopstvene sudbine, ali i druĹĄtvene sudbine implicitno, kroz neprestani proces obrazovanja i usavrĹĄavanja, jeste jedan od najvećih zadataka svakog druĹĄtva“, zaključio je Vukosavljević.

Na izložbi je kroz rekonstrukciju učionice s kraja 19. i početka 20. veka, kroz đačka svedočanstva, sačuvane školske izveštaje, nastavna sredstva, odeću koja oslikava dati period, kroz fotografije maturanata na svečanim maturskim tabloima, publici prikazana društveno-politička i vaspitno-obrazovna klima na području Vojvodine u stogodišnjem periodu.

Na otvaranju izloĹžbe, prisutnima su se obratili i dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, dr Radivoje Stojković, direktor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ i Dragana MiloĹĄević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Autorke izložbe su Ljubica Otić, muzejska savetnica i Čarna Milinković, viša kustoskinja, saopštilo je ministarstvo kulture i informisanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.