U trendu

Otvorena izložba „Ispit zrelosti“ u Muzeju Vojvodine

NOVI SAD – U Novom Sadu otvorena je izložba „Ispit zrelosti: Maturanti gimnazija u Vojvodini od polovine 19. veka do 60-ih godina 20. veka“ na kojoj je prikazana društveno-politička i vaspitno-obrazovna klima na području Vojvodine u stogodišnjem periodu.

Izložbu je u Muzeju Vojvodine otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koji je tom prilikom rekao da istorijski razvoj od stotinak godina koliko obuhvata izložba koja se tiče ispita zrelosti vojvođanskih gimnazijalaca jeste priča o istoriji obrazovanja našeg naroda, ali i drugih naroda koji sa nama žive.

To je priča o velikoj borbi za sopstveni identitet, sopstvenu kulturu i prosvetu, za individualni kao i kolektivni napredak – to je priča o srpskoj kulturi i o srpskoj istoriji, istakao je Vukosavljević.

„Ako želimo da pogledamo šta je naš istorijski, kulturno-obrazovni, prosvetni i svaki drugi identitet, onda ćemo gledajući ove fotografije moći da zavirimo u deo onog DNK koji čini naše današnje postojanje. Iza ovih lica na starim fotografijama nalaze se naši pisci, stvaraoci, umetnici, pravnici, lekari i svi drugi koji su na svojim plećima poneli opstanak jednog naroda i jednog društva i doneli ga do današnjih dana“, rekao je Vukosavljević.

U novosadskoj Velikoj srpskoj gimnaziji, osnovanoj 1810. godine, prva velika matura polagana je 1868. Ranije i kasnije, niži i viši tečajni ispit, mala i velika matura, bile su značajan momenat u odrastanju svakog đaka, momenat kada se ukršta detinjstvo sa zrelim dobom.

Vukosavljević je ukazao da je tradicija obeležavanja ispita zrelosti u našem narodu duga, a da su fotografije sa mature bile veoma čuvane porodične vrednosti i svedočanstvo o uspehu pojedinca i društva.

„Ulaganje u prosvetu, kulturu, obrazovanje, ohrabrivanje mladih ljudi da se posvete kreiranju sopstvene sudbine, ali i društvene sudbine implicitno, kroz neprestani proces obrazovanja i usavršavanja, jeste jedan od najvećih zadataka svakog društva“, zaključio je Vukosavljević.

Na izložbi je kroz rekonstrukciju učionice s kraja 19. i početka 20. veka, kroz đačka svedočanstva, sačuvane školske izveštaje, nastavna sredstva, odeću koja oslikava dati period, kroz fotografije maturanata na svečanim maturskim tabloima, publici prikazana društveno-politička i vaspitno-obrazovna klima na području Vojvodine u stogodišnjem periodu.

Na otvaranju izložbe, prisutnima su se obratili i dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, dr Radivoje Stojković, direktor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ i Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Autorke izložbe su Ljubica Otić, muzejska savetnica i Čarna Milinković, viša kustoskinja, saopštilo je ministarstvo kulture i informisanja.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike