U trendu

Počeo ArtLink festival mladih talenata

BEOGRAD – Koncertom „Kamerna fantazija“ u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, večeras je počeo 6. ArtLink festival mladih talenata koji se ove godine održava pod sloganom „Muzički snovi letnje noći“.

Publici se predstavio regionalni kamerni orkestar sastavljen od najtalentovanijih mladih muzičara iz regiona, koji je večeras nastupio prvi put pod nazivom „Kamerata Balkanika“.

Orkestar je prvi put formiran u okviru projekta „Balkan-Višegrad kulturni most“ sa misijom da predstavi najbolje mlade umetnike iz regiona i pokaže dobre rezultate zajedničke saradnje i kreativnosti, a večeras je nastupio pod dirigentskom upravom Konstantina Adriana Grigorea iz Rumunije i sa italijanskom violinistkinjom Anom Tifu.

Osnivač i umetnički direktor ArtLink festivala Jovanka Višekruna Janković kaže da su jako ponosni da imaju jedan takav ansambl posle tri godine rada na njegovoj izgradnji i najavila da će tokom leta oni nastupiti u Holandiji, Tirani i u Mađarskoj.

ArtLink festival, koji se od ove godine održava u mesecu proslave Svetskog dana muzike, menja i svoj koncept sa ciljem da, kako je istakla Višekruna Janković, otvori nove prostore i oživi muzeje, pa nakon Narodnog muzeja, koncerti će biti u Legatu Petra Lubarde, Konaku kneginje Ljubice, Sinagogi u Novom Sadu – Omladinskoj prestonici Evrope, ali i u Italijanskom institutu za kulturu i Skupštini grada Beograda.

Publiku do 1. jula očekuje program „Mladi gitaristi“ Gitar Art festivala, pijanistički resital Vaška Dantaša (Portugal), nastup klavirskog trija koji čine Laurenc Ajgner, Marija Radovanović i Petar Pejčić, veče portugalske muzike sa pijanistkinjom Sofiom Laurenco, nastup čuvenog fagotiste i muzičkog pedagoga Đorđa Mandolezija sa ArtLink mladim talentima, a festival će zatvoriti „Noć klavira“, kada će svirati Adik Nojhauz (Izrael), Zoltan Fehervari (Mađarska) i Aleksandra Svigut (Poljska).

ArtLink festival se održava na kraju rumunskog predsedavanja Evropskom unijom, a ambsadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa je istakla da je njihov prioritet bio promocija vrednosti, kulture i mladosti, što ArtLink festival objedinjuje.

„Mi smo okupirani mladima, jer je danas možda više nego ranije budućnost u njihovim rukama. Verujemo da kultura kao instrument meke moći može da poveže mlade da se bolje razumeju i zbog toga mnogo ulažemo u njih“, istakla je Popa.

Među partnerima festivala je i Evropska investiciona banka, a šefica Regionalnog predstavništva EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre naglašava da kultura povezuje zajednicu, čini je boljom, katalizuje intelektualni razvoj koji je osnova i socijalnog i ekonomskog razvoja jednog društva, ukazavši na značaj pružanja podrške mladim umetnicima da sviraju sa istaknutim muzičarima iz EU.

„Muzika ne poznaje granice i različite jezike. Bitno je da se region spaja da bi prevazilazio druge probleme. Regionalna saradnja je srž, mladi ljudi su budućnost i to svima treba da bi se prevazišli problemi u drugim sferama, a nove generacije stvaraju osnovu za saradnju, razvoj i budućnost“, naglasila je Negre i dodala da su u Srbiji do finansirali projekte u kulturi u vrednosti većoj od osam miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.