U trendu

Počinje Međunarodni sastanak o medijskoj pismenosti

BEOGRAD – U Palati Srbija danas počinje Međunarodni ekspertski sastanak o medijskoj i informacionoj pismenosti, koji organizuje Ministarstvo kulture i informisanja, u saradnji sa Uneskom i Ministarstvom spoljnih poslova.

Ovo je prvi u nizu međunarodnih sastanaka na kome učestvuje 30 eksperata iz celog sveta u oblasti medija, obrazovanja, komunikacionih i informacionih tehnologija koji će raditi godinu dana na pripremi „Beogradskih smernica za Nacrt globalnih standarda za kurikulume za medijsku i informacionu pismenost“.

Nakon tog perioda, u okviru koga će biti organizovana serija sastanaka o toj temi u zemljama članicama Uneska širom sveta, u Beogradu će biti održan finalni sastanak, na kome će biti predstavljen priručnik o medijskoj pismenosti ažuriran u odnosu na aktuelni iz 2011. godine.

Prema najavama organizatora, ovaj dokument daće veliki doprinos medijskoj i informacionoj pismenosti svih građana širom sveta i učiniti ih sposobnim za pristup, kritičko promišljanje i kreiranje medijskih sadržaja na odgovoran način prema sebi i prema drugima u savremenoj oflajn i onlajn dihotomiji.

Kako kažu u Ministarstvu kulture, ove veštine i znanja omogućiće svim ljudima da aktivno učestvuju u građanskom životu savremenog demokratskog društva.

Dvodnevni skup posetiće i generalna direktorka Uneska Odri Azule, koja će sutra sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem otvoriti plenarnu sesiju o temi „Medijska i informaciona pismenost u digitalnom dobu“.

Ovo je prva poseta generalnog direktora Uneska otkako je Srbija ponovo postala samostalna država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.