U trendu

Obeleženo 148 godina od osnivanja Srpskog narodnog pozorišta

Najstariji teatar u Srba, novosadsko Srpsko narodno pozorište, obeležilo je nedavno 148 godina otkako je osnovano na sednici Srpske čitaonice, kojom je predsedavao Svetozar Miletić. Od tada je ovaj teatar neizostavni svedok svih burnih kulturnih, političkih i društvenih previranja, ne samo u "srpskoj Atini" nego i mnogo šire. U vremenu kada nije lako izdvojiti novac za odlazak u pozorište, SNP ne podmićuje svoju publiku lakim štivom i trendovima, već prisutnima pruža prave umetničke vrednosti.
Ovaj jubilej obeležen je tradicionalnom dodelom godišnjih pohvala, nagrada i medalja, a najviše priznanje Zlatna medalja "Jovan Đorđević" pripala je spisateljici Vidi Ognjenović, koja je dramom "Je li bilo kneževe večere" teatru i ljubiteljima pozorišne umetnosti podarila odista reprezentativan umetnički čin. Srebrna medalja po imenu prvog upravnika SNP-a, pripala je Minji Lagator, šefu protokola i PR centra, i Snežani Asurdžić, saradniku za pravne poslove, dok je bronza u rukama Branislava Vesnića, Dušanke Ilić i Radoslave Dabić.
Za najbolje predstave proglašene su Mocartova opera "Don Đovani", u režiji Paula Flidera, "Brod za lutke" Milene Marković, u režiji Ane Tomović, i balet "Labudovo jezero" Petra Iliča Čajkovskog u koreografiji i režiji Vladimira Logunova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.