U trendu

Predstavljena knjiga „Dar-Mar“ Dragane Mladenović

BEOGRAD – Knjiga pesama „Dar-Mar“, u izdanju „Kreativnog centra“, koju je napisala Dragana Mladenović i ilustrovao Boris Kuzmanović, predstavljena je danas u Dečjem odeljenju Biblioteke grada Beograda „Čika Jova Zmaj“.

„Dar-mar“ je, kako kaže Mladenović, knjiga u kojoj žive pesme s greškama, ali ne sa običnim greškama, već sa onim namernim – u svakoj pesmi neke reči su uljezi.

Traganje za uljezima – izrazima koji ne pripadaju određenim skupovima reči – pretvara čitanje u zamršenu avanturu koja zahteva pažnju i posvećenost.

U druženju sa učenicima četvrtog razreda Osnovne škole „Braća Baruh“ Mladenović im je skrenula pažnju da „kada uljezi darmaraju i kada do reči dopru, ponekad nešto tako tresnu da potpuno pokvare pesmu“.

„Ovo je knjiga pesama u kojima su namerno napravljene greške kao atak na pažnju čitalaca, kako ne bi napamet čitali, već usredsređeno i pažljivo pratili šta zaista piše. Tražeći uljeza u pesmama, pažljivije čitaju tekst, prate odnose među rečima, bolje shvataju celinu teksta i to se može odraziti na to da bolje shvate veze u svetu koji ih okružuje“, objasnila je Mladenović u izjavi Tanjugu.

U pesmama Dragane Mladenović kljove i pasta lete, žica, drvo i tačka trče, a ko čita napamet, neće ni primetiti da je tokom nedeljnog ručka progutao auspuh.

„Različite igre su sadržane u pesmama. Pored lova na uljeze, deca su pozvana da sistemom eliminacije dođu do prave narodne poslovice, da isprave pravopisne greške i podrazumeva se njihova interakcija. Nema spavanja, već budno čitanje pesama i razumevanje teksta“, objasnila je Mladenović.

Primećuje da danas dominiraju slike i kratke forme, da se brzo prelazi preko tekstova.

„Upravo zbog toga ove pesme su važne za decu da ih pozovu da čitaju, da ne dopuste da budu prevareni, da ne čitaju napamet, već da probaju da čitajući na pažljiv način, obogate svoj vokabular, da uživaju u tekstu. Deca danas mnogo vremena provode na internetu, okruženi su reklamama i drugim stvarima koje zahtevaju kritičko mišljenje i ako toga nema, ako sve uzimaju zdravo za gotovo, mogu da budu prevarena, a ova knjiga ih upravo poziva da to ne dozvole“, rekla je Mladenović.

„Dar-Mar“ roditelji mogu da čitaju i najmlađoj deci, ali Mladenović knjigu ipak preporučuje deci školskog uzrasta, jer je za pravo razumevanje pesama potrebno izvesno poznavanje srpskog jezika, gramatike i pravopisa.

„Pominju se subjekat i predikat, ima komparacije prideva. Jedna pesma je posvećena padežima, druga se zove ‘Rečca LI'“, rekla je Mladenović.

Prvi ciklus „Pelene su u modi“ posvetila je svojoj mlađoj ćerki, a za mnoge pesme je inspiraciju dobila od starije ćerke i zabuna kroz koje prolaze njeni vršnjaci u školi.

„Za lov na uljeze ponesi vijuge, moždane kaveze, sve četiri komore, oštar pogled i britak um“, poručuje Mladenović mladim čitaocima.

Ovu neobičnu knjigu za dugo čitanje, razmišljanje i posmatranje ilustrovao je Boris Kuzmanović, kombinujući crteže i kolaž, nastojeći da se, kako ističe, „uvuče u simboličan i apstraktan svet mladih koji je raspričan, znatiželjan, šaren, koji iznenađuje, ali je pre svega naivno iskren i direktan“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar