U trendu

Predstavljeni projekat i izložba o Lazi Lazareviću

BEOGRAD – Projekat „Tragom znamenitih Srba u Nemačkoj – šabački, beogradski i berlinski dani Laze K. Lazarevića“ predstavljen je danas na Sajmu knjiga u Beogradu.

Izložba „Laza K. Lazarević – Srbin u Evropi, Evroplajnin u Srbiji“ autorke Olge Krasić Marjanović, u hali 2 Beogradskog sajma, deo je projekta o znamenitim Srbima u Nemačkoj.

Ceo projekat i izložbu realizovali su Nacionalna fondacija za humanu starost „Laza Lazarević“ i centralni savet Srba u Nemačkoj uz podršku Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za saradnju sa dijasporom, Ministarstvo kulture i informisanja i Hemofarm fondacija.

Simeon Babić, direktor Fondacije za humanu starost „Laza Lazarević“, napomenuo je da Lazarević ostavio nizbrisiv trag između srpskog i nemačkog naroda.

„Odlučili smo se da krenemo u projekat u kojem ćemo između ostalog osvetliti činjenicu da je Gete učio srpski jezik da bi preveo ‘Hasanaginicu’. Izložba o Lazi Lazareviću je početak tog projekta kako bi treća generacija Srba u Nemačkoj upoznala velikane svog roda koji su živeli u toj zemlji“, rekao je Babić.

On najavio obnovu Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, koja je srušena u nemačkom bombardovanju 6. aprila 1941, kao jedan od najvažnijih delova projekta o znamenitim Srbima u Nemačkoj.

„To je velika tragedija koju kao društvo moramo da prevaziđemo i nakon toga da nastavimo saradnju i izgrađivanje odnosa s Nemačkom. Bila bi to jasna poruka svetu da su knjiga i velikani poput Laze Lazarevića, važniji od bombi i razaranja“, kazao je Babić.

Najavio je da će se među znamenitim ličnostima nakon Lazarevića, kao tema projekta između ostalih naći i Dositej Obradović, kao i Ivo Andrić, Stanislav Vinaver, Miloš Crnjanski…

Olga Krasić Marjanović kazala je da izložbu o Lazi Lazareviću čini 11 plakata na kojima su predstavljena pisma, medicinske zabeleške i literalni rad velikana srpske kulture.

„Izložbom smo ispratili Lazarevičha od njegovih prvih dana u Šapcu, pa sve do odlaska u Nemačku i boravka u Berlinu“, kazala je Krasić Marjanovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.