U trendu

Preporod „Priče sa zapadne strane“ u Njujorku

NJUJORK. 24. januara (Tanjug) – Američka publika uželela se mjuzikla „Priča sa Zapadne strane“, a Brodvej je odlučio da ovaj mjuzikl prilagodi novom vremenu i vrati ga na scenu.

Novinar Filip Mongomeri je o toj novoj veziji napisao članak za „Njujork tajms“.

Nova verzija „Priče…“ počinje na totalno praznoj sceni koja je u mraku. Na sceni je samo zid od crnih cigalja ispred koga stoji grupa mladih ljudi koji ćute i gledaju publiku.

Sa prvim tonovima muzike oni počinju da se kreću ljuljajući se na desno i levo, a njihova lica su projektovana na pozadinu, dok kamera, smeštena u auditorijumu prelazi preko njihovih lica pokazujući ožiljke, tetovaže, razgolićene grudi, u garderobi koja je primerena momcima koji pripadaju nekim uličnim bandama.
Sa druge strane scene izlazi druga grupa pođednako „otkačenog“ izgleda i garderobe i obe grupe pokazuju da se pripremaju za neki fizički obračun.
U originalnoj verziji za koju je 1957. godine koreografiju radio Džerom Robins baletani izvode ples dok sada ovi novi momci sa Zapadne strane skaču, bacaju se i tuku.

Oni su dve njujorške bande – Džetovi i Ajkule koji žele da unište protivnika.

Novo izvođenje mjuzikla iznedrio je pre nekoliko godina režiser Ivo van Hove, koji je direktor jednog od znacajnih amsterdamskih pozorišta i koji je poslednjih nekoliko godina postao brodvejska zvezda zbog njegovih veoma neobaveznih izvođenja klasika kao što je „Pogled s mosta“.

Kritičari su njegove predstave nazvali nemilosrdnim, brutalnim, imaginativnim i ali i iskrenim.

Van Hove je gledao kao mladić film „Priča sa zapadne strane“ i odlučio da ponudi svoju viziju tog mjuzikla.

Produkcija kako ju je zamislio van Hoven je bila tako različita od klasičnog izvođenja da je morao da traži odobrenje od naslednika autorskih prava svih koji su postavili originalnu verziju.

Jedini koji je još živ je jedan od autora libreta Stiven Zondhajm koji je gledao neke van Hovenove predstave i odmah je dao saglasnost da menja u produkciji sve što želi.

Van Hoven je angažovao belgijsku koreografkinju Anu Terezu dr Kermaeker koja je postavljala samo klasične balete i nikada ranije nije pravila koreografiju za neki mjuzikl, ali se pokazalio da je dovoljan majstor da kreira ples koji će se svideti novoj generaciji.
Na predstavi se radi već tri godine i svi se slažu da su još daleko od premijere.

Na postavku predstave je već potrošeno 15 miliona dolara i planifrano je da se pre premijere predstava izvodi dva meseca, ali zbog velikog interesovanja morali su da produže predpremijere za nekolikoi sedmica. Zvanična premijera bi trebalo da se izvede 20. februara.
Najteže je bilo naći glumce, jer svi su morali da znaju da pevaju, plešu i da glume.

Najstariji glumac koji igra člana jedne bande ima 25 godina, a najmlađu 17 i uslov je bio i da svi budu veoma zgodni.
Režiser van Hoven je sa koreografkinjom De Kersmaeker pozvao na audiciju tokom 2018. i 2019. godine 1 500 glumaca iz Njujorka, Los Anđelesa i Majamija pre nego su odabrali 50 koji su znali sve što se od njih očekivalo i još su bili zgodni. Na
premijeri će igrati njih 33 i većini će to biti prvi nastup na sceni.
Glavnu junakinju Anitu ugra jedna mlada Latino devojka Jesenija Ajala koju bi ova uloga mogla da lansira među zvezde, piše u tekstu „Njujork tajmsa“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar