U trendu

Prijatelji i kolege o Bati: Otišao jedan od najvećih glumaca

Prijatelji i kolege Velimira Bate Živojinovića, koji je preminuo sinoć u 83. godini života izjavili su danas da je otišao jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca, koji je obeležio kinematografije jugoslovenskog prostora.

„Za velike glumce se kaže da nemaju velike i male uloge i Bata je bio takav glumac. Kao što je ostvario velike uloge u ratnim filmovima, umeo je da napravi briljantne minijature kao što je uloga Šintera u „Tragovima crne devojke“ ili uloga u filmu „U raljama života“ Rajka Grlića“, rekao je raniji dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, podsetivši da je Živojinović igrao u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, na svim jezicima bivše Jugoslavije.

On je primetio da vlada mišljenje da je Živojinović najviše igrao u ratnim filmovima, ali da to nije tačno, jer oni čine svega 10-15 posto njegovog velikog i bogatog opusa.

„Sećam se kada sam prvo put video Batu na filmu „Pesma sa Kumbare“, vodili su nas sa školom da gledamo, a prvi put sam ga upoznao početkom sedamdesetih godina kada je bila „Mala Pula“ u Domu omladine Beograd. Tek sam počeo kao urednik filmskog programa u Domu omladine i čovek mi je prišao, pitao me: Kako si, da li treba nešto da ti pomognem? I to jeste jedna od njegovih osobina, uvek je hteo da pomogne“ prisetio se Zelenović.

On je podsetio da je Živojinović pomagao da se obnove škole, manastiri, crkve.

„Gradio je, a najduže je gradio svoju veliku kinoteku. Sa brojem filmova, koje je snimio, redak je primer umetnika u domaćim i evropskim razmerama“, istakao je Zelenović.

Glumac i reditelj Radoš Bajić je naglasio da je otišao najveći srpski filmski glumac.

„Baš kao u finalnim sekvencama filmova u kojima je briljirao, čovek, koji je obeležio epohu srpskog i jugoslovenskog filma, otišao je u večnost. Kao poslednji u koloni velikana koji nas u poslednje vreme neumitno napuštaju“, primetio je Bajić.

Bajić je naglasio da će Živojinovićevo mesto trajno ostati ostati upražnjeno, jer je on nezamenjiljiv.

„Kao mladi glumac učio sam od njega, sarađivali smo i družili se godinama. Poslednji projekat na kojem smo zajedno radili je film „Led“ moje ćerke Jelene, u kojem je Bata maestralno tumačio ulogu deda Životija. To je bila veličanstvena kreacija velikog umetnika i čoveka“, dodao je Bajić.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić najavio je da će u naredna tri dana prikazati neke od najznačajnih filmova Velimira Bate Živojinovića.

Već danas na programu je „Tri“ Aleksandra Petrovića iz 1965. godine, a već narednog meseca u dvoranama Kinoteke biće predstavljen „veliki presek karijere velikana srpskog, jugoslovenskog i svetskog filma“, dodao je Pantelić.

Batina smrt rastužila hrvatske kolege

Jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Relja Bašić je na vest o Batinoj smrti rekao da žali jer je, kako je rekao, otišao jedan velemajstor srpske glumačke generacije.

Bašić, koji je sa Živojinovićem igrao u filmovima „Most“ i „Valter brani Sarajevo“, kaže da je Bata bio vrhunski profesionalac.

„Odrađivao je sve što je reditelj zamislio a mi smo se, da tako kažem sporedni glumci, u napred složili sa njim i sa Batinim pogledom kako bi neku scenu trebalo snimiti“, kaže Bašić.

Slavni hrvatski glumac ističe da je Bata Živojinović imao iza sebe velike simpatije gledalaca iz svih krajeva bivše Jugoslavije kao i da je bio vrlo dobar saradnik u snimanju.

„Uvek bi izlazio u susret željama kolega i obrnuto. Mi smo izlazili njemu u susret da bismo međusobno olakšali taj komplikovan i nezahvalan posao“, rekao je Bašić koji će, kako kaže, Batu pamtiti najviše po tome što je za sve vreme snimanja naših filmova uvek bio na suprotnoj strani nego što sam ja.

„Ali to nas nije sprečilo da se vrlo dobro razumemo, razgovaramo, složimo i nađemo zajednička rešenja“, kaže Bašić i dodaje da je umeo sa Batom da sedne i popriča i privatno, onako uz kafu.

„To je uobičajeno. I najveći neistomišljenici i neprijatelji u toku 10 sati snimanja su prisiljeni da se druže i komuniciraju. Sva snimanja sa njim pamtim u jako dobrom sećanju jer sam uvek našao načina, a i on isto, i potrudio da nađemo zajedničke tačke”, zaključio je Bašić.

Smrt legendarnog Bate Živojinovića rastužila je njegove kolege i saradnike u Hrvatskoj, koji o njemu imaju samo lepe reči i podsećaju na njegovo veliko prijateljstvo sa preminulim hrvatskim kolegom Borisom Dvornikom.

Hrvatski glumac Milan Štrljić je prisećajući se saradnja za Batom za hrvatski Dnevnik rekao da ga davno nije video, ali da ga pamti kao vrsnog glumca, predanog filmu.

„Bio je osoba koja je spremna pomoći, vedre naravi. Žao mi je njega, njegove porodice i dece… Puno smo snimali zajedno, ratne filmove najviše. Tužno, bio je jedan od stubova srpskog filma i glumišta“, rekao je Štrljić.

Iako nisu profesionalno sarađivali, i Žarko Potočnjak slaže u oceni da je Bata bio veliki glumac.

„On je bio veliki profesionalac, žao mi je što je za vreme rata došlo do sukoba između njega i Borisa Dvornika. Znam da su mu zadnji dani bili izuzetno teški“, komentarisao je Potočnjak.

A upravo Dvornik i Bata imaju veliku zajedničku istoriju.

Dnevnik podseća da su njih dvojica bili najveće zvezde jugoslavenske filmske industrije, oboje puni života, duha i velikog talenta. Kako drugačije, kada su se upoznali, razvili su veliko i blisko prijateljstvo. Počelo je ono 60-ih godina prošlog veka, i trajalo sve dok ih rat nije rastavio. Godine 1991. njihova javna polemika označila je prekid dugog prijateljstva, ali i simboličan raspad Jugoslavije.

Kako su godine prolazile, Boris i Bata prestajali su jedno drugom toliko zamerati, pa su se 2006. putem video linka između Splita i Beograda na Novoj TV, i javno pomirili. Živojinović je tada rekao i kako između njih poslednjih godina nije bilo mržnje, a to je potvrdio i Dvornik.

Pomirenje Bate i Dvornika dogodilo dve godine pre nego što je Dvornik preminuo, podseća Dnevnik.

Ljubiša Samardžić: Zanemeo sam 

Ljubiša Samardžić, koji je sa Batom Živojinovićem igrao u nizu velikih filmova, oprostio se od preminulog kolege na emotivan način u pisanoj poruci Blicu:

„Maločas, kada sam saznao da je naš ugledni kolega Bata Živojinović otišao, zanemeo sam!! Sećanja ne blede! Ostavio je neraskidiv trag svojim raskošnim darom u mnogim našim zajedničkim filmovima. Pula nam se klanjala. Deca nam rasla! Mira i njegova Lula bile su bliske! Ostavio je trajan pečat svojim rolama! Imao je personalnost, britkost i raskošan dar kojim je plenio gledališta. Neka mu je laka zemlja. Svi smo mi na istom putu! Odlazeći ljudi!“

Glumac Branislav Lečić izjavio je povodm smrti Bate Živojinovića da mu je teško, uprkos tome što se to moglo očekivalo s obzirom na njegovu bolest.

Lečić je primetio da je ova godina nesrećna što se tiče odlaska glumaca – najpre Gaga Nikolić, potom Marinko Madžgalj, a sada i Bata. Lečić je podsetio da je Bata, kada su ga jednom pitali zašto toliko radi i snima, rekao: „Pa, ko sam ja da odbijem da uradim nešto što su drugi stvorili“.

Pisac Isidora Bjelica je na Tviteru, opraštajući se od Bate, napisala: „Blago onom ko doveka živi i blago svima nama sto smo mogli da uživamo u sjaju najvece zvezde. Prijatelju, vole te Isi i Pajk zauvek“.

Pevač i kompozitor Željko Joksimović se na svom Tviter nalogu od Bate oprostio jednostavno, samo rečju – legenda.

Savetnik u PKS Bojan Đurić je poručio da bi „večeras, sa mnogo više stvarnog smisla nego 4.maja 1980, Dnevnik treba da počne rečenicom „Umro je Velimir Bata Živojinović“. I tišina“.

Bosanski glumac Emir Hadžihasifbegović je na svom Tviter nalogu, povodom Batine smrti napisao, da je odlazak srpskog glumca „kraj jedne epohe“. Hadžihafizbegović je, inače, za sarajevski portal Klix.ba rekao da od Bate Živojinovića nikada nije doživeo nikakvu ksenofobiju ili nacionalizam.

Bata je umro sinoć u 22.45 u 82 godini života. Njegova smrt je pogodila mnoge koji su svoje misli tim povodom pretočili u poruke na društvenim mrežama.

Tako se Lepa Brena od Bate oprostila uz slike iz filma „Hajde da se volimo“, u kojem su zajedno igrali. Ona je uputila i saučešće familiji i prijateljima.

„Napustila nas je jos jedna kako glumacka tako i ljudska velicina. Ne postoje reči kojima bi se opisale osobe kakav je bio Bata, niti osećanja tuge koju izazovu ovakva saznanja… Počvaj u miru Bato, hvala za sve što si nam godinama davao. Porodici iskreno saučešće“, napisala je Rada Manojlović na Instagramu.

Voditelj Vladimir Stanojević se takođe oprostio od Bate, kao i njegov kolega Ognjen Amidžić.

Jasmina Medenica, koja je glumila sa Batom u filmu „Sekula i njegove žene“, oprostila se od njega na Instagramu uz fotografiju scena iz filma.

Inače, danas u Kinoteci biće prikazana tri filma sa Batom u glavnim ulogama.

Telegrame saučešća povodom smrti legende srpskog glumista, koji će, kako je za Pink rekao njegov sin, biće sahranjen u četvrtak, uputili su predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i mnogi drugi.

Ostavio trajan pečat u srpskoj kinematografiji

Velimir Bata Živojinović ostavio je trajan pečat u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, saglasne su njegove kolege koje ga opisuju kao velikog umetnika i „vuka filma“, koji je živeo za film i glumu.

Glumica Gorica Popović rekla je da je tužna zbog smrti Živojinovića i da ga pamti kao „vuka filma i glumišta uopšte“, da joj je kao mladoj glumici davao savete tokom snimanja.

„Bio je vitalan čovek, prepun energije, preterano profesionalan, ako to može tako da se kaže, neko ko je živeo za film i za glumu“, rekla je Popović.

Ona kaže da je često pitala Batu zašto neće da igra u pozorištu i da je dobijala uvek isti odgovor, da mu je to malo dosadno i da on voli dinamiku, brzinu, sve što snimanje filma donosi.

„Divno smo radili, kao mlada gumica sam nekoliko filmova radila sa njim. Sećam se njegovih saveta za kadar šta treba raditi. Govorio mi je „Nemoj da pušiš tu cigaretu, jer ćeš u sledećem kadru morati opet da pušiš drugu“. Silne neke savete mi je davao, zaista sam pretužna“, kazala je Popović.

Glumac Voja Brajović kaže da je Bata Živojinović bio značajan, veliki umetnik sa ovih prostora i da će njegovo delo, preko svih filmova koji su obeležili jugoslovensku i srpsku kinematografiju, ostati kao vrednost, kulturna baština.

„Njegova kreacije se možda čine nekome jednostavnim, ali potiču iz njegovog ogromnog dara. On je imao talanat i dar da to prenese drugima. Njegovi filmovi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim“, rekao je Brajović.

On je dodao da je u svetu teško naći glumca koji je sa takvom lakoćom mogao da igra sve žanrove- komedije, drame, akcije.

„On je u svim tim žanrovima bio nenandmašan. To je veličina koju smo imali“, zaključio je Brajović.

Čotrić: Bata je bio veliki čovek, jer je bio običan čovek

„Za selektora fudbalske reprezentacije Jugoslavije treba izabrati Batu Živojinovića. Jedino on ima pozitivan bilans sa Nemcima i Italijanima“, napisao je Enko Mehmedbašić u sarajevskom „Svijetu“ sredinom osamdesetih godina prošlog veka, a ove sam se šale prisećao svaki put kad bih gledao ratne filmove u kojima je igrao ovaj stameni, a lepršavi Šumadinac, napisao je satiričar Aleksandar Čotrić povodom smrti legendarnog glumca.

Čotrić je Živojinovića upoznao u proleće 1994. godine u Skupštini Srbije u kojoj su bili poslanici.

„On je bio član Socijalističke partije Srbije, a ja Srpskog pokreta obnove. Naše stranke bile su na potpuno suprotnim stranama i žestoko suprotstavljene. Poslanici SPS- klonili su se bilo kakvog kontakta s nama iz opozicionog SPO. Izbegavali su s nama i kratke razgovore u skupštinskom hodniku, dok o zajedničkom sedenju u skupštinskom restoranu nije bilo ni primisli. Čak su socijalisti sedeli u drugom delu restorana, u odnosu na nas iz opozicije“, seća se Čotrić i dodaje da je jedini socijalista koji se toga nije pridržavao bio Bata Živojinović.

On je, naglašava Čotrić, pre svega, bio častan čovek, uspešan i slavan umetnik, koji se sa svima srdačno pozdravljao i rukovao.

„Bio je rečit, neposredan, otvoren, prijatan, blagonaklon, spreman da pomogne. Bata me je mnogo putao pozvao da sedimo zajedno, za istim stolom. Uvek je bio dobro raspoložen, šalio se, pričao je anegdote o Titu, sa snimanja filmova, o drugim glumcima i rediteljima o popularnosti u Kini zbog filma „Valter brani Sarajevo“. Visoko je cenio Vuka Draškovića, pre svega, kao čoveka i književnika“, istakao je Čotrić.

On se seća da Bati, kao velikoj jugoslovenskoj i svetskoj filmskoj zvezdi, ne da nije bilo teško prići, nego je bilo teško rastati se s njim. „Imali ste utisak da ga poznajete dvadeset godina, ne sa filma i televizije, nego da se lično znate“, ističe Čotrić i dodaje da za sedam godina, koliko su zajedno proveli u Skupštini Srbije, nikada nije dozvolio da neko drugi plati zajednički račun.

„Bata je bio veliki čovek, jer je bio običan, mali čovek! Bio je izuzetan glumac i umetnik, jer je glumio tako da se to nije razlikovalo od ponašanja u životu. Bio je veliki, sada je postao najveći“, naglasio je Čotrić.

Ponosan je, kako je naveo, što je Udruženje književnika Srbije, u čijem je žiriju bio, pre nekoliko godina dodelilo Živojinoviću priznanje „Radoje Domanović“, za popularizaciju humora i satire na filmu.

„Samo takav čovek mogao je da vodi skupštinski odbor za predstavke i žalbe i da pomogne, ili pokuša da pomogne hiljadama ljudi koji su se obraćali Skupštini Srbije. Oni su više verovali Bati, nego Skupštini“, kaže Čotrić.

„Bata nije otišao nigde, jer će se njegove uloge u filmovima i serijama sada još više gledati! Hvala mu što nam je tim ulogama, svima nama, bar jedan deo života učinio lepšim! Das ist – Bata Živojinović!“, zaključuje Čotrić, aludirajući na čuvenu rečenicu iz filma „Valter brani Sarajevo“ (Das ist Valter).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.