Program „Mladi duh Evrope“ na palićkom festivalu

SUBOTICA – Program „Mladi duh Evrope“ predstavlja jednu od najuzbudljivijih selekcija Festivala evropskog filma Palić, i ove godine donosi mnogobrojne zanimljive filmove koje je pažljivo selektovao britanski filmski kritičar Nil Jang, saopštili su iz organizacije festivala.

Prema najavi seloktora janga, naglasak je na kratkim i eksperimentalnim filmovima, a cilj je da se publika bolje upozna sa hrabrim i mladalačkim duhom prožetim radovima evropskih autora, nastalih tokom poslednjih osamnaest meseci.

Projekcije ovih filmova održavaće se od 21. do 26. jula na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija na Paliću.

U nedelju, 21. jula, na festivalskom programu su kratkometražni eksperimentalni filmovi.

Crnogorsko-američko-kanadska koprodukcija „Hipnagogija“ (Pierre-Luc Vaillancourt) prema rečima autora „pojačava geofizičke sile i pokreće zemaljske moći“, dok portugalski video-esej „The Best Films of 2018“ Luísa Azeveda zaokružuje vrhunske filmske trenutke tokom protekle godine.

U nastavku večeri publika će moći da pogleda i britanski film „Mladi očevi: Sveti duh“ izuzetnih vizuelnih efekata, kao i film „Horizont“ koji predstavlja istraživanje kolektivnih fantazija o Sibiru i komunizmu iz zabranjenih državnih arhiva bivšeg Sovjetskog Saveza.

Nakon njih na programu su eksperimentalni film „Transpozicija“ reditelja Igora Toholja, i nemačko ostvarenje reditelja Nikite Diakura „Ružan“, koji u trominutnom trajanju prikazuje „zujanje, akrobacije, i besnilo“.

Mađarski film „Fuga ishrane“ napravljen je od 35mm celuloidnog sirovog materijala: filmskih traka koje su zakopavane u zemlju, ostavljene da trunu sa hranom, dok eksperimentalni film „Dogs, moon river and Baudelaire“ srpske rediteljke Marije Kovačine prenosi gledaoca u neku vrstu magične dimenzije najjednostavnijim sredstvima.

Poslednji film na programu ove večeri je francuska produkcija „Slavni govor Nikole Šovena“ o Nikoli Šovenu, veteranu Revolucionarne vojske i Napoleonovih ratova. Veče kratkometražnih eksperimentalnih filmova upotpuniće koncert VIS-a „Limunada“.

U ponedeljak, 22. jula na programu selekcije „Mladi duh Evrope“ je austrijski film „Kavalkada“ koji se poigrava sa našom percepcijom kroz interakciju dizajniranog vodenog točka sa stroboskopom.

Iste večeri, u okviru programa publika će moći da pogleda portugalski kontroverzni film „Park Ćan – Wook, Amplified“ reditelja Luiza Azeveda, kao i apstraktni film belgijsko-japanske koprodukcije „Noćni konj“.

Tu su i filmovi srpskog reditelja Miloša Peškira „About Eye Around“ kao i film „Resonant Rust“ u kome se šifra ponašanja u urbanoj sredini transponuje u artefakt digitalne prirode.

Hrvatski film „Planine“ reditelja Hrvoslava Brkušića predstavlja zbirku slika planina pronađenih u Zora filmu, kompaniji koja je pravila obrazovne filmove 1950-ih.

Jedan od od ovogodišnjih najlepših i najmisterioznijih filmova, austrijski film „Nuit“ govori o Katedrali Svetog Stefana u Beču na dosada neviđen način.

Poslednji film u okviru ove programske večeri je francuski film „Swatted“ koji prati priče onlajn igrača koji govore o svojim problemima sa swatting-om, fenomenom sajber-nasilja.

U utorak, 23. jula biće održan program „S8 Night“ u saradnji sa festivalom eksperimentalnog filma (S8) iz Španije koji okuplja najuzbudljivije avangardne filmove, s naglaskom na proširenu kinematografiju u svim njegovim oblicima.

S8 predstavlja mesto susreta kreatora, ljubitelja filma, studenata i profesionalaca industrije u dinamičnom okruženju gde su svi novi, inovativni filmski jezici, alati i potpore predstavljeni s ciljem da se kinematografija potvrdi kao jaka i životna umetnička forma.

Filmsko veče sredu, 24. jula, započeće ruskim filmom „Himne velike Moskovske kneževine“ u kojem se upoređuju stilovi moskovskih građevina XX i XXI veka sa elektronskim varijacijama ruske i sovjetske himne, u cilju iskazivanja istorije kroz arhitekturu i muziku.

Treba istaći i portugalski video esej „Alfonso Cuarón u boji“ u kome nas meksički reditelj Luís Azevedo vodi na putovanje kroz svoje šarolike svetove.

Španski kritički film „Merlin Monro želi da razgovara sa Vorholom“ o imaginarnom dijalogu između Merlin Monro i Endija Vorhola biće prikazan u okviru ove programske večeri, kao i austrijski film „Dekodiranje iPhone Xs-a: Tehno – magični portal“ u kojem rediteljka Karin Ferrari proučava tajni simbolizam nove reklame iPhone Xs-a.

Da podsetimo, francuski scenarista i reditelj Jean-Ćarles Hue dobitnik je nagrade Underground Spirit 26. Festivala evropskog filma Palić, koja se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

(Tanjug)

Napišite komentar