U trendu

Prvi put izloĹžena Baskijatova slika „Skrnavljenje“ (foto)

U njujorĹĄkom muzeju Gugenhajm, remek delu americkog arhitekte Frenka Lojda Rajta, prvi put je izloĹžena slika Ĺ˝an-MiĹĄela Baskijata (1960-1988) „Skrnavljenje“ koju stručnjaci smatraju najličnijom slikom ovog umetnika.

View this post on Instagram

Many congratulations to @Guggenheim Basquiat specialist guest curator Chaédria LaBouvier (@lalabouvier) on your important & powerful show: ‘Basquiat’s “Defacement”: The Untold Story,’ which unfolds around the brutal murder of artist Michael Stewart at the hands of NYC Transit Police, the subject of Basquiat’s painting ”The Death of Michael Stewart,” (1983). Originally, the painting, which was informally known as, “Defacement” was painted on the wall of artist Keith Haring’s studio & not intended to be publicly viewed. Thank you so much Chaédria for giving me a tour this afternoon of a beautiful presentation of works by Basquiat & his peers commemorating Stewart. ❤️🙏🏽 #basquiat #defacement #michaelstewart #davidwajnarowicz #davidhammons #keithharing #policebrutality #stopkillingblackpeople

A post shared by Punk Orientalism ساعا ع؜ا (@punkorientalism) on

Baskijat, kome je majka bila iz Portorikanka, a otac sa Haitija, slikao je murale u SAD i Parizu, ali je tokom najplodnije decenije, pri kraju 80-tih godina naslikao hiljadu slika i dve hiljade crteĹža.

Pažnju kritičara, kako je preneo Njujork tajms, posebno je privukla slika nastala 1983. koju je Baskijat naslikao kada je saznao da je zbog policijske brutalnosti stradao njegov kolega i prijatelj Majkl Stjuart, koji je posle prebijanja preminuo.

Slika „Skrnavljenje“( Defacement, o smrti Majkla Stjarta) nalazi se u privatnoj kolekciji Njujorčanke Nine Klemente, a sada mogu da je vide posetioci Gugenhajma.

„To sam mogao da budem ja“, izjavio je Baskijat kada je saznao za smrt Majkla Stjuarta, 25-godiĹĄnjeg umetnika koji je navodno slikao po zidu stanice metroa 15. septembra 1983. kada su ga saobraćajni policajci uhapsili i priveli u policiju. Svedoci su potvrdili da ga je policija oborila na zemlju i tukla dok su policajci izjavili da su ga sprečili da pobegne. Stjuart je posle 13 dana preminuo u bolnici gde su povrede glave ukazivale na davljenje. Policajci koji su ga uhapsili nisu zbog toga odgovarali.

Baskijat se družio sa Sjuartom jer su imali zajedničke prijatelje i obojica su slikali grafte po stanicama podzemne železnice.

Majkl Stjuart je, inače, nosio afro frizuru od „dredova“, kakvu je imao i Baskijat i policiju je razbesnelo kada su videli da je Stjuart poljubio belu Ĺženu u obraz. Stjuart se zabavljao sa Baskijatovom bivĹĄom devojkom Suzanom Maluk.

„Ono ĹĄto je pogodilo Baskijata bilo je ĹĄto je policija napala njegovog sunarodnika koji se usudio da se zabavlja sa belom Ĺženom“, izjavio je jedan od posetilaca izloĹžbe na kojoj je prikazan poljubac i surovo kaĹžnjavanje Stjuarta od strane policije.

Ova slika je centralni eksponat izložbe Baskijatovih dela u Gugenhajmu i kustoskinja izložbe tamnoputa Čedria La Buvije je izjavila da je ova slika znacajno uticala na nju jer ilustruje odnos belaca prema crncima. Ona je, inače, prva Afroamerikanka kustos u muzeju Gugenhajm.

IzloĹžba dela Baskijata u Gugenhajmu traje do 6. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)