U trendu

Radio Beograd 2 obeležio svoj Dan

BEOGRAD – Radio Beograd 2 proslavio je danas svoj 61. rođendan i tom prilikom je u Kamenoj sali Radio Beograda uručena nagrada „Nikola Milošević“ za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije Jovanu Babiću za delo „Ogledi o odbrani“ u izdanju „Službenog glasnika“.

Direktor Radio Beograda Milan Nedić pozdravio je goste, čestirao Dan Radio Beogradu 2 i laureatu značajnog priznanja.

„Ova godina je znaku 95-godišnjice Radio Beograda i 50 godina Beograda 202. prošle godine smo slavili 60 godina Drugog programa Radio Beograda i 60 godina Televizije Srbije“, rekao je Nedić i naglasio da će podsetiti svoje slušaoce na sve što je Radio Beograd tokom bogate istorije prikazao, ali i nagovestiti budućnost.

Glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2 Radoman Kanjevac podsetio je na niz razgovora, programa i koncerata kojima su obeležili 60 godina postojanja i dodao da su u godini jubileja osvežili program sa nekoliko novih emisija i dobili nekoliko veoma značajnih nagrada.

On je posebnu pažnju skrenuo na uspeh programa „Poezija uživo“ u kojem pesnici govore stihove u sali Kolarčeve zadužbine, uz direktan prenos na Radio Beogradu 2 i najavio da će 23. marta u Beogradu i 25. marta u Nišu svoje veče imati američki pesnik Čarls Simić.

Kanjevac je rekao i da su nakon dugo vremena podmladili redakciju i naglasio da emisije Radio Beograda 2 u ovom trenutku, osim iskusnih i nagrađivanih novinara, uređuje i vodi 11 doktora nauka, jer je to „program za obrazovane, zahtevne, radoznale slušaoce sa kulturnim potrebama“.

Na proslavi Dana Radio Beograda 2 uručena je nagrada „Nikola Milošević“ redovnom profesoru etike na Filozofskom fakultetu u Beogradu i gostujućem profesoru filozofije na Portlandskom državnom univerzitetu, Jovanu Babiću.

U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu: prof. dr Iva Draškić Vićanović (predsednica), prof. dr Milo Lompar i prof. dr Dragan Prole, navedeno je da autor predstavlja u ovoj monografiji nešto što bi se moglo nazvati fenomenologijom zla i odgovorno, pažljivo i precizno, kroz prizmu krucijalnih etičkih kategorija, posmatra probleme identiteta, ličnog i kolektivnog, problem secesije, pravednog rata, humanitarnih intervencija i političkih sankcija.

Babić se prisetio svojih „gloženja“ sa Nikolom Miloševićem oko pojma „ketman“ posebno nakon izlaska knjige „Zarobljeni um“ Časlava Miloša i istakao da ključna stavka u njegovoj analizi pojma odbrane – razlika između principijelnih i pridencijalnih razloga u njenoj artikulaciji, prati logiku te njegove dugogodišnje diskusije sa Miloševićem o ketmanu“.

„I kada sam 2011. završio tekst „Ispravno i nužno“, koji je sada centralna glava ove moje knjige, poželeo sam da ga, kao što sam ponekad i ranije radio, pokažem Nikoli i da ga pitam šta kaže, koliko ketmana je konačno nedopustivo u stvarnom svetu“, rekao je Babić i dodao da je ponosan što je dobio nagradu „Nikola Milošević“ u vremenu kada se mnogo piše, a malo čita i kada je knjiga postala „čudno preduzeće“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.