U trendu

Salon arhitekture od 27. marta do 30. aprila

BEOGRAD – Izložba 41. Salona arhitekture biće organizovana od srede, 27. marta do 30. aprila u Muzeju primenjene umetnosti.

Izabranim sloganom „Na ivici“ pod kojim će se održati ovogodišnji Salon arhitekture, označava se sveprisutni osećaj da su profesija arhitekte i arhitektura kao disciplina, koja je kroz istoriju imala suštastveni civilizacijski značaj, danas na ivici da izgube svrhu.

Među arhitektima je sve više izražen osećaj neizvesnosti pred izazovima bliske budućnosti u kojoj će ubrzana transformacija tehnologija dramatično menjati oblik i tempo prenosa i realizacija arhitektonskih ideja, ali i u kontekstu društvenih promena koje tehnologija i politika s njom u skladu uzrokuju.

Organizatori Salona konstatuju da se takva situacija oseća globalno, gde su mnogo povoljniji uslovi za arhitektonsku struku nego u Srbiji i gde se o pitanjima arhitektonske profesije vodi stalna debata o tome šta sve utiče na arhitektonsku praksu i obrnuto kako taj rad može i treba da utiče na okolni svet, odnosno na razvoj nove i popravku postojeće urbane, arhitektonske i ekološke strukture i kulture i kako za to pridobiti i prosvetiti političke i finansijske centre moći.

Ova savremena pitanja položaja, vrednovanja i uticaja arhitektonske profesije su još značajnija u svetlu obeležavanja velikog arhitektonskog jubileja, 100 godina od osnivanja Bauhausa (1919-1933), tog herojskog, pionirskog doba moderne arhitekture i umetnosti koji je imao sveopšti uticaj na arhitekturu, dizajn i kulturu življenja u 20. veku, ističu u Muzeju primenjene umetnosti.

Salon arhitekture predstavlja najsveobuhvatniji pregled arhitektonske delatnosti u Srbiji, ali na izložbi učestvuju i strani autori, uglavnom iz regiona.

Od ukupno 230 kandidovanih radova u svim kategorijama, u zvaničnu selekciju selekcioni žiri je uvrstio 104 rada, od kojih je u konkurenciji za nagrade razvrstano 78 radova u šest kategorija, s tim što nije bilo radova iz urbanizma i arhitektonske kritike a konkursni i studentski radovi izlažu se van kategorije za nagrade.

Oko trista autora, u sto timova, prikazaće svoje radove iz različitih oblasti arhitekture – javne objekte, stambene i industrijske zgrade, enterijere, eksperimentalne i istraživačke projekte i pisanja o arhitekturi.

Žiri 41. Salona arhitekture u sastavu: Relja Ivanić, Natalija Miodragović, Jurij Sadar, Dejan Todorović i Zlata Vuksanović Macura dodeliće Gran pri Salona, nagrade, priznanja i pohvale po kategorijama.

Prateći program „Aktivizam u arhitekturi“ okupiće različite arhitektonske delatnike (grupe, timove i udruženja) i predstaviti njihova aktivistička iskustava, programe i borbu za integritet profesije i očuvanje urbanih, ekoloških i spomeničkih celina kao i unapređenje arhitektonske kulture i kultura prostora u našoj sredini.

Gostujuća izloža “Arhitektura inventura 2016-2018” Udruženja arhitekata Ljubljane pružiće sliku o dometima slovenačke arhitektonske scene, što će biti upotpunjeno predavanjem predstavnika mladog slovenačkog tima „Svet Vmes”.

U okviru programa „Dokumenta“ biće predstavljena reinterpretacija izložbe „Slobodna škola je slobodan prostor“ Branka Stanojevića, u sadržajnom obliku potpuno, ali ne i u prostornom, kao postavka u Paviljonu Srbije na Bijenalu u Veneciji.

Biće prisutni i programi fakulteta i studenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.