U trendu

Simoviću uručena Evropska nagrada za poeziju „Petru Krdu“

VRŠAC – Udarcem u gong počela je danas manifestacija uručenja Evropske nagrade za poeziju „Petru Krdu“ akademiku Ljubomiru Simoviću u svečanoj sali Skupštine grada Vršca.

Udovica Petru Krdua dr Ana Krdu pozdravila je goste nazivajući ovaj kulturni događaj najlepšom svetkovinom ovog grada.

Član organizacionog odbora Sanja Vukelić je u ime predsednika žirija Draška Ređepa podsetila da je ovo priznanje ustanovio Krdu 1986, a pored njega do sada je samo još jedan dobitnik iz Srbije – Miodrag Pavlović i sada je 20. laureat Ljubomir Simović.

Diplomu i knjigu izabranih pesama kao sastavne delove nagrade, Simoviću je uručila Ana Krdu, a sliku umetnica Danijela Morariu.

Nakon što je pročitana bibliografija Simovića koja je pokazala svo bogatstvo njegovog talenta, pošto je osim poezije pisao drame, eseje, likovne prikaze i bio svojevrstan tribun srpskog naroda, Simović je u svom obraćanju kazao da „kada se čulo da je u Vršcu ustanovljena nagrada za evropsku poeziju, nekima se činilo pretenciozno, dok su drugi smatrali da je odluka prirodna i dobrodošla i da je treba svesrdno podržati pa makar bila i pretenciozna“.

On je rekao „da bi zatvoreni u granice sopstevene kulture i jezika sami sebi bili mera, jer biti sam sebi mera znači sam sebi biti prepreka i granica“.

Osvrnuvši se na činjenicu da je skraćenica za Književnu opštinu Vršac -KOV- Simović je ukazao da to znači da je KOV stvoren da svemu odoli i dugo traje.

Odgovarajući na hipotetičko pitanje ko će i kako odoleti stanju u kome smo se našli i u kome već dugo tavorimo bez nade da iz njega isplovimo, novi laureat Evropske nagrade za poeziju „Petru Krdu“ je rekao da „institucija koja dodeljuje ovu nagradu pokušava da nam pomogne da na ovo pitanje nađemo odgovor, a nama ostaje da verujemo da će se u ovim za kulturu teškim vremenima pokazati od kakve je kovine iskovan KOV“.

U muzičkom delu programa učestvovale su učenice vršačke muzičke škole Andrijana Jovanović i Jana Tomić, a stihove iz Simovićeve knjige u izdanju KOV-a čitali su Sanja Vukelić i Aleksandar Jovanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar