U trendu

Sutra počinje „Krokodokodil“

BEOGRAD – Festival kniževnosti i ilustracije za decu „Krokodokodil“, koji u prvi plan stavlja književnost za decu i kulturu čitanja, kao i odgajanje nove čitalačke publike, počinje sutra i trajaće do kraja juna, najavili su organizatori, beogradska udruženja „Krokodil“ i „OK – Obrazovanje i kultura“.

U središtu programa je predstava „U tuđim patikama“ Jasminke Petrović, u režiji Vladana Đurkovića koju će igrati ansambl pozorišta „Dadov“.

U dolazećim mesecima predstava će proputovati u što je moguće više mesta u Srbiji, kako bi predstavila uzbudljiv i fantastični svet, stvoren tako da istovremeno zabavi i edukuje te angažuje mališane iz udaljenih naselja, manje razvijenih ili prigradskih naselja velikih gradova, uopšte iz mesta u kojima nedostaje kontakta sa savremenim kulturnim sadržajem, ističu organizatori.

Tema ovogodišnjeg festivala je poštovanje različitosti i namera organizatora je da kroz četiri odabrane knjige ispita i postavi pitanja o odnosu sredine prema deci koja su na neki način drugačija od većine.

Knjige koje će biti prikazane u okviru festivala su: „Riko, Oskar i tajanstvene senke“ nemačkog pisca Andreasa Štajnhefela (Odiseja), „Superuvce“, strip novela Sisi Bel (Čarobna knjiga), „Skroz istinit dnevnik jednog povremenog Indijanca“ Šermana Aleksija (Urban Reads) i „O mačkama, notama i bubama“ Jasminke Petrović (Kreativni centar).

Pitanje tolerancije i prihvatanja različitosti su najvažniji aspekti ovogodišnjeg festivala, koji će osim predstave obuhvatiti i nekoliko radionica i predavanja za odrasle.

Prvi program za odrasle odigraće se 15. oktobra u KROKODILovom Centru za savremenu književnost pod naslovom „O dugmetu, zlogonjama i sreći – Kako se različitost prihvata u našem društvu?“

U razgovoru će učestvovati: Jasminka Petrović, autorka knjige „O dugmetu i sreći“, Ljilana Marinković, direktorka Kreativnog centra, Jovana Karaulić producentkinja filma „Zlogonje“ i Marko Manojlović, scenarista filma „Zlogonje“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike