U trendu

Trijenale proširenih medija u više gradova Srbije

BEOGRAD – U organizaciji Sekcije proširenih medija Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), Trijenale proširenih medija biće održano od danas do 13. maja u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, Galeriji ULUS i u drugim izlagačkim prostorima u Beogradu, Zrenjaninu, Vršcu, Šapcu, Smederevskoj Palanci i Pančevu.

Cilj je da se javnosti predstave izbor i presek aktuelnih i novijih tendencija na savremenoj umetničkoj sceni u oblasti proširenih umetničkih medija i drugih relevantnih intermedijalnih umetničkih formi, najavili su danas organizatori.

Na otvaranju trijenala publika će imati priliku da vidi seriju performansa, počev od rada Ive-Matije Bitange iz Hrvatske „Hiljadu i treća noć, bal“, kojim oživljava uspomenu na donatorski bal „Hiljadu i druga noć“ i stogodišnjicu ULUS-a (ples sa umetnicom uz pratnju klavira u zamenu za donaciju).

Katarina Jovanović izvešće performans „Zazidavanje“, a Vladimir Mojsilović performans „Mali građanski razgovori u rukavicama“, u okviru kojeg namerava da izazove strane umetnike na boks meč.

Petar Ranković izvešće performans „Šampanjac“.

U uvodnom programu, uoči svečanog otvaranja, u Dvorani Kulturnog centra Beograda u 16 sati biće održana projekcija video instalacije „tx-reverse 360“ Martina Rajnharta i Virgila Vidriha.

Austrijski multimedijalni umetnik, sineasta, reditelj i profesor umetnosti i nauke Virgil Vidrih, koji je za kratki film „Kopirnica“ bio nominovan za Oskara, održaće potom u „Cvijeti“ i predavanje „Time Bending Media“ o svojim radovima. Rad „tx-reverse 360“ pokazuje koliziju stvarnosti i filma, privlačeći gledaoce u vrtlog u kojem se čini da poznati poredak prostora i vremena više ne važi.

Vidrih će predstaviti na Trijenalu i real-time instalaciju „tx-mirror“ koja omogucava poblici da se ogleda u čarobnom ogledalu i istraži zakone univerzuma u kojem su vreme i prostor zamenili mesta. Instalacija odaje i počast poljskom video umetniku Zbignievu Ribćinskom, čiji je film „Četvrta dimenzija“ inspirisao čitavu generaciju umetnika.

Na Trijenalu će 30. aprila grupa umetnika iz Austrije odati počast srpskoj umetnici i matematičarki Marici Radojčić (1943-2018), sa kojom su imali dugogodišnju uspešnu saradnju.

U fokusu tog omaž programa biće životno delo Marice Radojčić, uz poseban osvrt na njen rad posvećen Nikoli Tesli.

Trijenale će, osim u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ i Galeriji ULUS, biti održano i u Kulturnom centru Grad i okolnim javnim prostorima, galerijama Transform art, Impact hub i Baraka, Modernoj galeriji Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, Kulturnom centru Šabac, Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu, Savremenoj galeriji Zrenjanin, Gradskom muzeju Pančevo, Gradskom muzeju Vršac, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture Studentski grad, Austrijskom kulturnom forumu, Rektoratu Univerziteta umetnosti, Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, KCB-u.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.